eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ikazia Ziekenhuis vecht voor bestaan

Grote verliezen

Het Ikazia Ziekenhuis moet vechten voor zijn voortbestaan. Het Rotterdamse ziekenhuis stapelt verlies op verlies. Huisbankier ING Bank heeft per 1 oktober alle kredieten beëindigd, meldt FaillissementsDossier.nl.  

Het ziekenhuis heeft 54 jaar na de oprichting een mirakel nodig om te overleven, meldt FaillissementsDossier.nl. “En eigenlijk is zelfs dat nog niet genoeg. Er is niets minder dan een heus wonder nodig.”

De bankier heeft het financieel kleed onder het ziekenhuis vandaan getrokken, schrijft Henk Hanssen in zijn artikel. Met ingang van oktober wordt het rekening-courant krediet opgeheven. Een lening van  €17,5 miljoen is opgezegd.

Ikazia is afhankelijk van de bereidwilligheid van banken en verzekeraars

Het pas verschenen jaarverslag maakt duidelijk dat het water het ziekenhuis aan de lippen staat. Vorig jaar bedroeg het verlies €8,5 miljoen. “Ratio’s die de liquiditeit, solvabiliteit en EBITDA-marge weergeven komen allemaal veel te laag uit.”

Maar de strijd is nog niet gestreden. Ikazia is afhankelijk van de bereidwilligheid van banken en verzekeraars, heeft de accountant gemeld. Maar erg veel hoop is er niet, concludeert Henk Hanssen.

De banken en verzekeraars waren niet van zins om bij te springen. Een herstelplan werd vorige maand afgekeurd. Dat was te vaag, luidde het oordeel. “Om het ziekenhuis te redden moet de directie met nieuwe herstructureringsvoorstellen komen.”

AM Fish