eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Kleuren bevorderen eetlust

Slikproblemen

Voor mensen die kampen met slikproblemen zijn het uiterlijk van gerechten en de eetbeleving extra belangrijk. Dat blijkt uit de reportage ‘IDDSI voor de zekerheid’ in Uitblinkers 33.

“Mensen die kampen met slikproblemen, hebben doorgaans niet veel trek. Dus moet het eten er zo aantrekkelijk mogelijk uitzien zodat de eetlust wordt aangewakkerd”, aldus Ruud Verkaaik van Care Culinair tijdens de training ‘Dat is even slikken.’   

Kleine porties doen het goed, voegde hij toe. “De zintuigen spelen een belangrijk rol. Het begint al met de kookgeuren en de kookgeluiden. Probeer onderscheid aan te brengen door met kleuren te werken, anders krijg je een egaal geheel, en dat is niet bevorderlijk voor de eetlust.”

 Het toevoegen van vloeistoffen om gerechten eetbaar te maken, is ook een onderdeel van de training. Aan gemalen witvlees kun je bouillon, jus en melk toevoegen. Roodvlees kun je beter niet met zuivel malen, want dan lijkt het te veel op witvlees waardoor de client denkt dat hij veel van hetzelfde krijgt.  Voor vis zijn melk, room en crème fraîche geschikt.

 Maar niet alles kan. Rijst wordt afgeraden, want dan blijven er korrels achter. Verkaaik draagt een alternatief aan: glasnoedels. “Een product dat van rijstvocht is gemaakt. En zo zijn er meer creatieve oplossingen te bedenken waarmee je mensen die kampen met dysfagie aan het eten kunt krijgen.”

De volledige reportage ‘IDDSI voor de zekerheid’ lees je in Uitblinkers 33. Zie ook de digitale uitgave.

AM Fish