eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Kloof tussen verpleegkundigen en helpenden

Hiërarchie

Verzorgenden en verpleegkundigen kijken bijna neer op functies zoals helpende en woonbegeleider. Dat is althans het geval in een woon-zorgcentrum waar Heidi Nusselder trainingen verzorgt.

Nusselder maakt hier melding van op LinkedIn. Ik ben maar een helpende, zei Karin, een van de cursisten, tegen haar tijdens een training over dementie. Karin en haar collega’s zijn helpenden, woonbegeleiders, huiskamermedewerkers, assistenten, activiteitenbegeleiders, geef het maar een naam, aldus Nusselder.

Neerkijken op

In het woon-zorgcentrum is op de een of andere manier een hiërarchie ontstaan, stelt ze vast.  “Verzorgenden en verpleegkundigen kijken bijna neer op functies zoals helpenden en woonbegeleiders.”

Onterecht en niet handig, zo blijkt, want je hebt elkaar in de zorg keihard nodig. “Samenwerken in de zorg doe je in de breedte van het team. Iedereen heeft hier een belangrijke rol in. Zonder elkaar red je het niet.”

Rode draad

Om toe te voegen dat helpenden de rode draad binnen een woon-zorgcentrum zijn. “Ze zijn de oren en ogen van alle collega’s en zetten zich in op zowel de dagopvang als tijdens de zorgmomenten in de appartementen.”

In dit geval werken de helpenden en woonbegeleiders op de dagopvang. Zij horen dikwijls van hun collega’s (verzorgenden en verpleegkundigen): Wat hebben jullie een gemakkelijke baan zeg, op de dagbesteding. “Zo pijnlijk dit, en het klopt niet. Helpenden en woonbegeleiders zijn de kers op de taart voor de zorginstelling.”

Geluksbrengers

Zij zijn de gelukbrengers, want ze brengen zingeving en aandacht voor welzijn mee, voegt ze toe.  “De bewoners gaan naar de dagbesteding en zijn er even uit, worden met liefde en aandacht begeleid en geactiveerd. Dat vraagt om inzicht, oplossingsgericht werken, creativiteit, liefde en geduld. Dat doe je niet ‘zomaar’, dus waarom is deze baan gemakkelijker?”

Petje af voor alle helpenden, woonbegeleiders, huiskamerassistenten en activiteitenbegeleiders,  schrijft Nusselder. “Ja, ook voor de welzijnscoördinatoren. Ook zij horen dikwijls: wat doe je toch altijd achter jouw bureau?”

AM Fish