eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Koks worden gek van allergieën en dieetwensen  

Grote opgave

Gasten met allergieën en dieetwensen. Koks worden er gek van. Mensen zouden meer begrip mogen tonen voor de extra arbeid en stress die dit met zich meebrengt , zo blijkt uit een reportage van culinair journalist Ellen Willems in De Gelderlander.  

Koks in de zorg hoor je zelden of nooit openlijk klagen over het inspelen op allergieën en dieetwensen. Toch hebben ze er zeer veel mee te maken. En brengt het veel extra werk met zich mee. Maar het hoort erbij, zeker omdat ze te maken hebben met kwetsbare doelgroepen, redeneren ze.

Horecakoks laten wel van zich horen. Ze willen graag tegemoet komen aan wensen, maar lopen tegen grenzen aan, zo blijkt uit de reportage, waarin melding wordt gemaakt van het feit dat ruim 400.000 Nederlanders kampen met een voedselallergie.

Jeroen Vesters van het gelijknamige restaurant in Nijmegen doet zijn best om tegemoet te komen aan de wensen van de gasten. Maar er zijn grenzen.  “Vooral in een keuken met veel items die allemaal zelfgemaakt zijn, kan het soms een grote opgave zijn.”

Om toe te voegen: “Voor iemand die bijvoorbeeld vetvrij wil eten, ben ik een medewerker een dag kwijt in de keuken. Als iemand dan een hele mooie avond heeft gehad, is dat heel fijn om te kunnen doen.”

“Iedereen lijkt nu wel een allergie voor iets te hebben”

Maar het komt ook voor dat hij een vegetarisch menu maakt voor iemand, terwijl die persoon dan toch vlees of vis bestelt. “Mensen realiseren zich niet wat een inspanning we moeten doen.”

Vesters vindt de allergenenwetgeving ok, maar vindt wel dat het inmiddels is doorgeslagen en dat de drempel heel laag is om een dieetwens door te geven. ,,Iedereen lijkt nu wel een allergie voor iets te hebben.” De koks die Ellen Willems voor dit onderwerp sprak proberen aan de verzoeken te voldoen. Maar het moet haalbaar blijven en het creatieve van een gerecht niet onderuit halen, concludeert ze.

Stichting Voedselallergie laat weten dat het aantal “diëten voor veel vage klachten” is toegenomen. Carla Groeneveld van deze stichting zegt: “Eisen dat iedereen altijd overal moet kunnen eten, kan gewoon niet. Technisch gezien wel, maar in de praktijk kan het gewoon niet altijd.”

AM Fish