eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Kookworkshops voor patiënten na maagverkleining

Franciscus Obesitas Centrum

Kookworkshops voor patiënten die een maagverkleding hebben ondergaan. Daarmee is het Franciscus Obesitas Centrum van start gegaan. Het centrum werkt samen met foodserviceorganisatie Albron.

De kookworkshops maken sinds kort onderdeel uit van de nazorg die deze patiënten krijgen. Het help hen om gezonde, toegankelijke en lekkere maaltijden te bereiden. Vorige week vond de eerste workshop plaats in het restaurant van Franciscus Gasthuis te Rotterdam.

De kiem hiervoor werd mei vorig jaar gelegd. Tijdens het symposium ‘Bariatric bites’ op het internationale obesitas congres in Maastricht staat chef-kok Karel van Tiel op het podium om de laatste hand te leggen aan gerechtjes die zijn afgestemd op mensen die een maagverkleining ondergingen.  

 Willy Theel van Interne Geneeskunde raakt geïnspireerd door de kok

Willy Theel (physician assistant Interne Geneeskunde en Bariatrie bij Franciscus Gasthuis & Vlietland)  is aanwezig. Hij raakt geïnspireerd door de kok. Van het een komt het ander. De workshops zijn inmiddels van start gegaan.  

In Franciscus worden maar liefst duizend bariatrische operaties (vaak maagverkleiningen) per jaar uitgevoerd. Nazorg voor deze patiënten is van groot belang, meldt Albron in een persbericht.  Gesprekken met een verpleegkundige, een diëtist, een medisch psycholoog, een physician assistant, een internist of een chirurg behoorden al tot het behandelprogramma.

Maar er ontbrak iets. De patiënt moet een nieuwe relatie met eten opbouwen. Het eten ervaren. Daarom biedt het Franciscus Obesitas Centrum nu ook een praktijkervaring: een kookworkshop voor bariatrische patiënten.

“Na een maagverkleining neemt je lichaam moeilijker voedingsstoffen op”

Met deze kookworkshop worden mensen begeleid bij het ontwikkelen van een nieuwe levensstijl.  Patiënten zijn het eerste halfjaar na de operatie erg zoekende. Ze weten niet goed hoe ze moeten koken. De kookworkshop helpt hen daarbij.

Ze leren dat gezond koken niet ingewikkeld én heel lekker kan zijn. Het helpt ook dat patiënten de workshop samen doen. Ze delen hun ervaringen.

Chef-kok Karel van Tiel verzorgt de workshop samen met een diëtist uit het ziekenhuis. “Na een maagverkleining neemt je lichaam moeilijker voedingsstoffen op. Daarom is het zaak dat alle recepten een hoge voedingswaarde hebben.”

Op het menu staan bijvoorbeeld gepofte groenten. Lekker én voedzaam. Ook worden er tijdens de workshop eiwitrijke gerechten gemaakt, zegt Van Tiel. “We maken een hartige groentemuffin op basis van ei, hüttenkäse en Griekse yoghurt. Die kan je warm of koud en als lunch, tussendoor of diner eten. We willen laten zien dat je ontzettend kan variëren met onze recepturen.’

AM Fish