eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Maak drinken aantrekkelijk

Voorkom hittestress

Hittestress bij kwetsbare ouderen is een veel groter probleem dan we dachten. Als straks de temperaturen oplopen kunnen vochttekorten de kop op gaan steken. Dat blijkt uit de special hydrateren in het juninummer van Uitblinkers.

Als de temperatuur vier dagen achter elkaar boven de 27 °C uitkomt, wordt het Nationale Hitteplan van kracht. Verpleeghuizen treffen in dat geval extra maatregelen om hun bewoners te ontzien en ervoor te zorgen dat ze voldoende vocht tot zich nemen.

Hitteplan

Dat hitteplan houdt onder meer in: luchtige kleding dragen, tussen het warmste moment van de dag en 16.00 uur geen grote stukken lopen of anderszins activiteiten ondernemen, rustig aan doen, drinken, schaduw opzoeken, nat washandje gebruiken, voetenbadje, dunne lakens, waterijsjes, ventilator en wat al niet meer.

Veel ouderen kampen met een verminderde dorstprikkel met als gevolg dat ze te weinig drinken. Ze zullen ook niet snel een glas in één keer achteroverslaan. Nee, kleine slokjes. En als de zon hoog aan de hemel staat en het kwik tot grote hoogtes stijgt, kan dat tot een te lage vochtinname leiden.

Maak drinken daarom zo aantrekkelijk mogelijk. Plaats kannen water die er fris en kleurrijk uitzien met fruit erin. En veel waterijsjes.

Deze en tal van andere tips tref je aan in de Special hydrateren in het juninummer van Uitblinkers op de pagina’s 47 t/m 53. Zie ook de digitale versie van het magazine.   
 
 
 

AM Fish