eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Maak vlees duurder”

Overconsumptie

De overconsumptie van bewerkt vlees en roodvlees leidt tot stijgende zorgkosten. Mensen die vlees eten zouden dat deels voor hun rekening moeten nemen. Maak vlees duurder, schrijft Tapp Coalitie.  

De letters Tapp staan voor True Animal Protein Price Coalition, een organisatie die zich inzet voor het betalen van de ‘echte’ prijs van voedsel, inclusief  kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn.  De organisatie ijvert voor belasting op vlees ofwel een vleestaks.   

De vleestaks zou €5,70 per kilo rundvlees en bewerkt vlees moeten bedragen, €4,50 voor varkensvlees en €2,- voor kip.  Gewezen wordt op een onderzoek van Wageningen Universiteit waaruit blijkt dat overconsumptie van vlees jaarlijks 1,1 miljard euro aan ziektekosten veroorzaakt.

Overmatig vleesgebruik bezorgt jaarlijks 253.000 mensen diabetes

Het onderzoek wijst uit dat overmatig vleesgebruik jaarlijks 253.000 mensen diabetes bezorgt, 100.000 mensen darmkanker en 20.000 mensen hart- en vaatziekten. De zorgpremies stijgen daardoor. Een vleestaks zou de consumptie verminderen. Met als gevolg minder zieken, aldus Tapp.

Voor rund- en varkensvlees gaat de studie uit van maximaal zes kilo per persoon per jaar. Nu eet de gemiddelde Nederlander 30 kilo.

Bovenop de extra zorgkosten brengt het overmatig consumeren van vlees andere kosten met zich mee, zoals besmettelijke dierziekten, stikstof en fijnstof, salmonella- en campylobacterbesmettingen. Als je die kosten meerekent zouden de prijzen van roodvlees en bewerkt vlees verdubbelen. De Tapp Coalitie acht het niet realistisch om daarvoor te pleiten.      

Het is overigens niet de eerste keer dat er gepleit wordt voor taks op vlees. In november 2018  pleiten vooraanstaande wetenschappers al voor een belasting op rood vlees, net zoals bij tabak en alcohol. Zo’n taks zou de gezondheidszorg in veel landen ten goede komen, blijkt uit internationaal onderzoek dat destijds werd gepubliceerd.  

AM Fish