eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Mantelzorger liet zich insluiten in woonzorgcentrum

‘Achter gesloten deuren’

Jezelf vrijwillig in laten sluiten in een woonzorgcentrum terwijl corona om zich heen grijpt. Dat deed José Bliekendaal (74) vorig jaar terwijl ze kerngezond was.

Op 19 maart 2020, de dag dat de verpleeghuizen als gevolg van corona werden afgesloten voor bezoekers, deed José Bliekendaal (74) haar intrede in woonzorgcentrum Drie Gasthuizen in Arnhem. Ze was mantelzorger van haar moeder (toen 107 jaar, inmiddels overleden) en voorzitter van de cliëntenraad van Drie Gasthuizen en de centrale cliëntenraad van deze organisatie.

Ze liet zich insluiten – er was een logeerkamer vrij – om in de nabijheid van haar moeder te kunnen blijven en vrijwilligerswerk te blijven doen. Ze schreef over die periode het boek ‘Achter gesloten deuren’.

Reusachtig compliment

In het boek beschrijft ze van dag tot dag – van donderdag 19 maart tot en met zondag 19 juli – haar belevenissen. Ze besluit het boek met een reusachtig compliment aan het adres van de zorgmedewerkers. ‘Ik heb met eigen ogen gezien en ervaren welke prestatie zij dag in dag uit moesten leveren. Mijn motto is dan ook: Zorg goed voor de Zorg!’  

Bliekendaal sprak met de redactie van Uitblinkers in het kader van een reportage over de gevolgen die corona had en heeft in de zorg. Deze reportage verschijnt in Uitblinkers 18.           

AM Fish