eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Mantelzorgers in loondienst

Cicero

Mantelzorger in loondienst nemen om ze te betalen voor hun diensten in zorginstellingen. Dat gebeurt inmiddels. Cicero Zorggroep heeft 14 mantelzorgers in dienst.

Daarmee speelt de zorggroep in op het personeelstekort in de zorg. De toenemende vergrijzing veroorzaakt een grotere vraag naar zorgmedewerkers. En die vraag kan lang niet altijd worden ingevuld, zo blijkt uit een verhaal in de Volkskrant.

Volgende stap

De mantelzorgers krijgen €10 tot €15 per uur om voor hun naaste te zorgen. De krant voegt toe dat familieleden zich via het persoonsgebonden budget al langer laten inhuren voor bepaalde zorgtaken. “Het in loondienst nemen is een volgende stap.”

Mantelzorgers kunnen voor maximaal zes uur per week worden ingehuurd.

De mantelzorgers kunnen voor maximaal zes uur per week worden ingehuurd. Cicero wil doorgroeien tot 300 betaalde mantelzorgers. Andere organisaties huren ook mantelzorgers in. Zo heeft thuiszorgbedrijf Informeles in Zoetermeer zo’n ‘200 ondersteuners individuele zorg’ onder contract.

Kritiek

Het initiatief wordt niet overal met gejuich begroet. Er is kritiek. Zo laat een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland weten dat een mantelzorger een persoonlijke relatie met de zorgvrager heeft. Hij of zij is intrinsiek gemotiveerd. “Bij betaalde ondersteuning bestaat het risico dat de hulp stopt wanneer de betaalde uren op zijn.”   

AM Fish