Zorgverleners besteden al jaren 40 procent van hun tijd aan administratie. Dat moet anders. Stichting Zorgmakers roept zorgmedewerkers om zelf na te gaan denken over oplossingen. “Stap uit het rad.”
De problemen in de zorg zijn groot, meldt de stichting. “Personeelstekorten leiden nu al tot een zorginfarct. Als de huidige trend zich voortzet, zal in 2040 één op de vier Nederlanders in de zorg moeten werken.”
Zorgverleners besteden al jaren 40 procent van hun tijd aan administratie. Ze zijn verzeild geraakt in het uitvoeren van ‘hamster-in-het-rad-taken’ die eigenlijk niks te maken hebben met waarom ze in de zorg zijn gaan werken, zegt Sarah van der Lely, arts kindergeneeskunde bij de Noordwest ziekenhuisgroep te Alkmaar en voorzitter Stichting Zorgmakers.
Ze geeft een rekenvoorbeeld: 1,4 miljoen mensen werken in Nederland in de zorg en besteden 40 procent van hun tijd aan administratie. Omgerekend is meer dan een half miljoen mensen fulltime bezig met zorgadministratie.
De beste oplossingen komen vanuit de zorgmakers zelf, zegt Van der Lely . “We kunnen niet langer op Den Haag wachten.” De stichting spoort zorgverleners aan om samen de zorg te maken door niet langer als een hamster in het rad te rennen.
“Door uit het rad te stappen gaan zorgverleners weer doen waarvoor ze ooit in de zorg zijn gaan werken’, aldus Van der Lely. “Terug naar de essentie, zorg voor de patiënt en daardoor meer werkgeluk en minder personeelstekort.”
De lancering van de campagne ‘Onthamster de zorg ‘ is op woensdag 12 april in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Informatie vind je hier.