eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Minder verzuim in de zorg

Goed nieuws

Het verzuim in de zorg is in eerste kwartaal van dit jaar gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit is voor het eerst sinds lange tijd. Kortdurend verzuim daalde maar liefst met 33 procent, zo blijkt uit de cijfers van Vernet.  

Het verzuimpercentage over het eerste kwartaal van 2023 komt uit op 8,76. Een daling van 11 procent ten opzichte van 2022. Dit is vooral te danken aan een terugloop van kort durend verzuim. Onder jongeren doet zich de grootste daling voor, van 8 naar 5,94, een daling van 26 procent.  

Kortdurend verzuim daalde met 33 procent, van 2,86 procent naar 1,92 procent. Alleen extra lang verzuim (langer dan 365 dagen) vertoont een lichte stijging van 1,13 procent naar 1,28 procent.

In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren

Een verklaring voor de daling geeft Vernet niet in het persbericht. Op Vernet.nl kun je eerdere analyses van kwartaalcijfers vinden. Naast inzicht in verzuim wil Vernet de sector helpen om het verzuim verder te verlagen. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg.

In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren. Vernet heeft uit de gesprekken met de best presterende organisaties op gebied van verzuim concrete tips verzameld. Tevens wordt er middels webinars inspiratie gedeeld.

De dienstverlening van Vernet is onderdeel van een gezamenlijke inspanning van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata. Dit als aanvulling op bestaande pensioendiensten.

AM Fish