eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Mondhygiënist plaatst vraagtekens bij meerdere eetmomenten

Gezonde mond

De zorg is op tal van plaatsen in het land overgestapt op meerdere eetmomenten voor cliënten in de ouderenzorg en patiënten. Maar mondhygiëniste Lieneke Steverink-Jorna vraagt zich af of dat wel zo goed is voor de mond.

Wat fijn dat er aandacht voor voeding is, schrijft Lieneke Steverink-Jorna op LinkedIn. Ze reageert op een bericht van het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem dat is gestart met de de pilot Pruuverije, onderdeel van het programma Gezond Vooruit!

Patiënten verleiden

Doel van de pilot is om patiënten verspreid over de dag meerdere keren te verleiden om verantwoord te eten, waardoor ze uiteindelijk netto meer en gezonder eten. Want: gezonde voeding draagt bij aan het herstel,, aldus het ziekenhuis.

“Voeding speelt een belangrijke rol bij ziekte en herstel”, zeggen Mariëlle Steentjes (diëtist) en Vera Oosterhoff ( kok)  in het genoemde ziekenhuis. Om er nog een schepje bovenop te doen: “Voor ons als medewerkers komt in deze pilot samen waar we voor staan: aandacht voor de patiënt en de gezondheid van de patiënt.”

Ongerust

Steverink-Jorna is ongerust, zo blijkt. “Als mondhygiënist vraag ik me wel af wat ‘meerdere keren per dag’ inhoud. Zeker bij mensen met een aandoening en medicatie ontstaan er snel mondproblemen.”
Om toe te voegen: “Bij veel aanbod gedurende de dag zijn er wellicht te veel momenten voor een gezonde mond. Is de mondhygiënist die werkzaam is in het ziekenhuis, betrokken bij dit project ?”, vraagt ze via LinkedIn.

AM Fish