eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Nederlandse ziekenhuizen helpen Oekraïne

Opvang en acties

Het door oorlog getroffen Oekraïne krijgt van alle kanten hulp aangeboden vanuit praktisch alle delen van de wereld. Ook Nederlandse ziekenhuizen en zorgcentra doen een duit in het zakje.

Een van de ziekenhuizen die van zich doet spreken is het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Dat verzond medische materialen zoals verband, handschoenen, infuussystemen, spuiten en katheders naar een verzamelpunt in België. Vandaaruit gaat het richting getroffen gebieden in Oekraïne.

Medische artikelen   

Ook de Nederlandse overheid levert medische artikelen aan de zwaar getroffen gebieden. Het gaat om medicijnen en hulpgoederen. Dat ook de ziekenhuizen in Oekraïne niet worden gespaard door de Russische troepen bleek uit het bombardement dat een kinderziekenhuis in Marioepol trof. Een regelrechte oorlogsmisdaad – Rusland ontkent – die doden en gewonden tot gevolg had.

Ook in Rusland zelf wordt de situatie met de dag nijpender. Dat ondervinden negen Nederlandse MS-patiënten die in een ziekenhuis te Moskou verblijven voor een stamceltransplantatie. Een aantal van hen wil naar huis, maar kan het land niet verlaten. De behandelingen die de anderen ondergaan,  worden overigens niet stopgezet, zo bleek uit een reportage van de NOS.

Opvang patiënten

Andere ziekenhuizen bereiden zich voor op de opvang van patiënten uit Oekraïne. Het Erasmus MC te Rotterdam is daar een van.      

De gemeente Winterswijk heeft laten weten dat het 200 vluchtelingen uit Oekraïne wil opvangen in het leegstaande verzorgingshuis Vredense Hof. In de 75 lege appartementen van Vredense Hof is plaats voor zo’n 200 mensen.

Koken voor Oekraïne

SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) heeft horecascholen in heel Nederland opgeroepen mee te doen aan de steunactie Koken voor Oekraïne. SVH biedt scholen hiervoor gratis nieuwe filmlessen aan met speciale Oekraïense recepturen van SVH Meesterkok Menno Post.

Aan de deelnemende scholen wordt gevraagd om per gast per gast een extra bedrag in rekening te brengen, bijvoorbeeld €2,- . De opbrengst kunnen de scholen zelf doneren aan Giro 555. Informatie vind je hier.

AM Fish