eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Niet vaccineren? Dan geen salaris!”

Viroloog Burioni

Artsen en verpleegkundigen die zich niet laten vaccineren moeten het maar voelen. Laat ze zonder salaris thuiszitten, zegt de Italiaanse viroloog Roberto Burioni.

Burioni reageert op het decreet van de Italiaanse regering dat verplichte vaccinatie voorschrijft voor zorgmedewerkers. Daar is veel commotie over ontstaan. Artsen en zorgmedewerkers protesteren.

De viroloog vindt het triest dat zo’n maatregel nodig is, meldt NRC. En hij begrijpt er niets van dat sommige artsen het nut van vaccinaties niet inzien. “Dat is als de chauffeur van een schoolbus die niet gelooft in het nut van remmen.”

Artsenfederatie

Ook de nationale artsenfederatie van Italië staat achter het decreet. Daarmee kan het aantal coronadoden in Italië – vorige week tussen 417 en 529 per dag – omlaag gebracht worden, aldus voorzitter Filippo Anelli. Ook hij komt met een vergelijking. “Artsen die vaccinatie weigeren zijn als ingenieurs die niet in wiskunde geloven.”

Chirurg Roberto Cappelletti vindt daarentegen dat er nog te veel onzekerheden zijn rondom de vaccins. Volgens hem is de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel in strijd met de grondwet. Hij overweegt om naar de  rechter te stappen, maar denk dat dat weinig zin heeft omdat het Italiaanse rechtssyteem traag werkt.

AM Fish