eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Norovirus slaat toe in Canada en Engeland

Pas op!

In Canada en Engeland maakt het Norovirus, vooral gevaarlijk voor ouderen met weinig weerstand, een opmars door. De oorzaak kan gezocht worden bij de verminderde voorzorgsmaatregelen ten aanzien van Covid-19, zo meldt Health Unit in Leeds.      

De toename van het Norovirus is grotendeels te wijten is aan het verminderen van voorzorgsmaatregelen gericht op het tegengaan van COVID-19. Deze maatregelen blijken ook te werken tegen het Norovirus.

Als de maatregelen geheel of gedeeltelijk vervallen, krijgt dus ook het Norovirus  weer vrij spel. Dit betekent dat de zorg, maar ook de kinderdagverblijven, extra alert moeten zijn om het virus tegen te gaan.     

Health Unit adviseert om extra grondig de handen te wassen, thuis te blijven bij ziekte en alert te zijn op aandoeningen, zoals misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen. Die kunnen duiden op het Norovirus.

Het is raadzaam om tafelbladen, telefoons, badkamers en deurknoppen te desinfecteren

Het Norovirus wordt aangetroffen in de ontlasting of het braaksel van geïnfecteerde mensen. Besmetting ontstaat door eten of drinken dat besmet is. Ook het aanraken van besmette voorwerpen en het contact met besmette personen kunnen het virus doen overspringen.

Naast zorgvuldig handenwassen is het raadzaam om tafelbladen, telefoons, badkamers, deurknoppen en andere vaak aangeraakte oppervlakken en voorwerpen te desinfecteren.

Het RIVM meldt dat buikgriep door het Norovirus in Nederland vaak voor komt. “Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het Norovirus.”

AM Fish