eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Onderbezetting teistert verpleeghuizen

Zomerdip

Verpleeghuizen kampen deze zomer nog meer dan anders met onderbezetting. Corona is daar debet aan, blijkt uit een inventarisatie van De Stentor.

De krant ging te rade bij zorgorganisaties in het oosten des lands. Naast de verpleeghuiszorg kampt ook de thuiszorg met onderbezetting. Veel woordvoerders van organisaties laten weten dat ze ondanks de onderbezetting hun zaken aardig goed hebben geregeld.   

“Onbeschrijfelijk drama”

Maar FNV-onderhandelaar Bert de Haas omschrijft de onderbezetting in de verpleeghuis- en thuiszorg  deze zomer als verontrustend. ,,De zomer is altijd al een drama, nu is het een onbeschrijflijk drama. Gemiddeld werken teams met 20% onderbezetting door personeelstekorten”, zegt hij in de Stentor.

De onderbezetting is het gevolg van een optelsom van onvervulbare vacatures, hoog ziekteverzuim, vakanties én corona waardoor nog steeds mensen in quarantaine moeten. De Haas: “Zo ontstaat een vicieuze cirkel in een sector waar medewerkers al een zwaar jaar achter de rug hebben en juist nu even zouden moeten bijtanken.”

Dienstverlening afgeschaald

Dat bijtanken zit er even niet in. Veel medewerkers draaien extra diensten. Sommige instellingen hebben cursussen en trainingen geschrapt tot het einde van het jaar. De Haas heeft signalen opgevangen dat de dienstverlening afgeschaald wordt. Daarover: “Natuurlijk krijgen cliënten hun eten en drinken en de noodzakelijke medische zorg, maar het kan wel zijn dat ze sommige zorg minder vaak of op andere tijdstippen krijgen.”

De Haas laat weten dat de zorginstellingen het veelal met eigen mensen moeten zien te redden. Uitzendbureaus inschakelen is lastig en er is vaak geen tijd om nieuwe mensen in te werken en te begeleiden.


AM Fish