eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Ondervoeding wordt amper minder”

Kees Jan Feiken Hol

Er wordt veel gesproken over ondervoeding in de zorg. Maar ondervoeding wordt amper teruggedrongen. Sterker nog: het kan wel eens gaan toenemen, waarschuwt Kees Jan Feiken Hol in een interview met Uitblinkers 16.

Feiken Hol zit al 40 jaar in ‘het vak’ en was bij tal van keukens in en om de zorg betrokken. Hij vindt dat de nadruk in de zorg te eenzijdig op hospitality ligt en dat er te weinig aandacht is voor vakmanschap op het gebied van eten en drinken.

Een van de gevolgen is dat ondervoeding in de zorg nog steeds bestaat, aldus Feiken Hol. “We knokken al jaren tegen ondervoeding, maar die wordt amper minder in de zorg. Het schommelt tussen de 30 en 40 procent. Als we niet uitkijken, stijgt het naar 65 procent. Je krijgt ondervoeding nooit helemaal weg, maar het kan veel beter.”

Geen levensgeluk

Hij stelt in het interview met Uitblinkers vast dat ondervoeding diep ingrijpt. “Wie ondervoed is voelt zich leeg, kent geen levensgeluk, heeft pijn en is snel depressief. Zolang je kunt eten, kun je geluk ervaren, ook in je laatste dagen. Daarom is lekker, gezond eten, afgestemd op de persoon, zo belangrijk.”

Hij refereert aan het verlies van zijn partner in 2006. Ze overleed aan de gevolgen van kanker. “Doordat ik in staat was om aangepast voor haar te koken, heeft zij ook in haar laatste fase het geluk van lekker eten nog kunnen ervaren.”

Het interview met Kees Jan Feiken Hol (“Vakmanschap moet terug in de zorgkeuken”) is te lezen in Uitblinkers 16 dat op 17 november verschijnt.  

   

AM Fish
Zorgtotaal 2021