eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Ongezond eten belangrijkste doodsoorzaak”

Kennisgebrek artsen

Ongezond eten is de belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd, zegt Gert Jan Hiddink, gepensioneerd hoogleraar voedingsvoorlichting aan de Wageningen Universiteit.

Hij doet zijn uitspraken in een artikel dat verscheen in de Gelderlander en andere dagbladen. Daaruit blijkt dat we de afgelopen decennia steeds ongezonder zijn gaan eten: minder groenten, fruit en eiwitten en meer vet, zout en suiker.

Het gevolg is dat ziektes als obesitas en hart- en vaatziekten een vlucht namen. Een deel van de oorzaak is gelegen bij het feit dat artsen in spe te weinig les krijgen over voeding. Het is overigens bepaald niet de eerste keer dat dit gebrek wordt geconstateerd.

Artsen onwetend

Doordat de artsen over te weinig voedselkennis beschikken voelen ze zich niet voorbereid, zo wordt gemeld, om patiënten goed te adviseren over behandeling of het voorkomen van welvaartsziektes. Hiddink pleit voor het inpassen van voedingslessen in bestaande leerprogramma’s.

Er bestaan overigens initiatieven om dit gebied. Op de Radboud Universiteit is het keuzevak ‘Voeding als medicijn’ opgezet voor tweedejaars studenten. Dit wordt gezien als een klein stapje in de goede richting. In ons land is daarnaast al enkele jaren de vereniging Arts en Voeding actief.

AM Fish