eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ontslag dreigt soms bij weigering vaccinatie

Covid-19

Medewerkers die zich niet laten vaccineren tegen Covid-19 worden in sommige gevallen onder druk gezet. Ontslag dreigt zelfs, meldt CNV Zorg & Welzijn.

De vakbond laat weten tientallen meldingen te krijgen van zorgmedewerkers die kampen met vaccinatiedwang. Medewerkers die geen inenting willen tegen corona worden onder “emtiobnele druk’ gezet door de werkgever, meldt CNV.

Men dreigt met het stoppen van loon uitbetalen en met ontslag, zo wordt gemeld in het artikel “Als je bang bent voor de baas” dat in een aantal kranten is verschenen.

Meer bewegingsvrijheid

De zorg hecht waarde aan gevaccineerde cliënten, patiënten en medewerkers om de kans op uitbraken van het virus tot een minimum te beperken. Daarnaast leiden de vaccinaties ertoe dat mensen weer meer bewegingsvrijheid krijgen. Maar het is niet verplicht om je te laten vaccineren.

De vakbond krijgt tientallen meldingen van weigeraars die melden onder druk te worden gezet.

Coronaminster Hugo de Jonge heeft al eerder laten weten dat niemand gedwongen mag worden om zich te laten vaccineren. Zorgmedewerkers die onder druk gezet worden gezet om een coronavaccin te nemen, kunnen dat het beste bespreekbaar maken op de werkvloer, aldus De Jonge.

Ondernemingsraad

Het artikel ‘Als je bang bent voor de baas’ bevat enkele aanvullende tips voor medewerkers. Het informeren van de ondernemingsraad is daar een van. Hulp vragen aan de bedrijfsarts is ook een mogelijkheid. De medewerker hoeft niet aan te geven waarom hij of zij de arts inschakelt. Dat is beroepsgeheim.

In het artikel wordt overigens gewaarschuwd tegen het onder druk zetten van de arbeidsrelatie. Het opstarten van een zaak tegen de werkgever moet daarom weloverwogen gebeuren.

Zie ook bericht ‘Niet vaccineren dan geen salaris.’

AM Fish