VieCuri Medisch Centrum in Venlo stroomt weer vol. Met patiënten wel te verstaan. Dit na een evacuatie die met grote snelheid onder grote druk moest worden uitgevoerd. Manager Foodservice en voorzitter van de VKGE Daniëlle Hanrath blikt terug.
Afgelopen vrijdag 16 juli zijn 237 patiënten binnen 10 uur geëvacueerd. Een deel daarvan mocht naar huis, 170 patiënten zijn overgebracht naar 28 zorginstellingen elders in Nederland. VieCuri in Venlo was vier dagen gesloten. Het opnieuw opstarten van het ziekenhuis duurde twee dagen.
Dinsdag 20 juli werd bekend gemaakt dat circa 60 patiënten nog in andere instellingen verbleven. Zij keren gefaseerd terug naar het ziekenhuis. De evacuatie was noodzakelijk omdat de Maas in Venlo buiten haar oevers dreigde te treden. Gevaar dreigde. Zondag om 19.00 uur werd bekend gemaakt dat de dreiging voorbij was.
Opstarten lastig
Op woensdagmiddag 21 juli spreken we met Daniëlle Hanrath, die laat weten dat opstarten lastiger is dan ‘afschakelen’. Hightec apparatuur moet opstartprogramma’s doorlopen, facilitaire procedures moeten in gang worden gezet, voorraden dienen aangevuld te worden.
Terugkijkend op vrijdag 16 juli, de dag van de evacuatie, zegt Hanrath: “Onze slogan was: op een lege maag kun je niet werken. Dus hebben we heel veel maaltijden en broodjes geserveerd aan heel veel mensen die ons hielpen: medewerkers van brandweer, ambulances, militairen en anderen waarvan velen van 8.00 uur tot 23.00 uur die dag in de weer waren om de operatie te doen slagen.”
Geen paniek
Sprake van paniek was er niet, geen moment eigenlijk, blikt Hanrath terug op de hectische dagen die achter haar liggen. “We waren in control. We bewaarden het overzicht. Dat komt wellicht ook omdat we ervaring met crisissituaties hebben opgedaan tijdens COVID-uitbraken. We zijn als team uitstekend op elkaar ingespeeld.”
Het team verzette bergen werk in korte tijd. Daarover: “Organiseren kunnen we goed in ons vakgebied. Ook het overbrengen van patiënten verliep naar wens.”Vanaf maandag kon de operatie in omgekeerde volgorde nog een keer plaats vinden. De patiënten keerden terug. Ze ontvingen een fruitmandje met een kaart van de directie van het ziekenhuis. Blijheid en tevredenheid overheersten, solidariteit alom, blikt Hanrath terug.
Mega-operatie
Over de evacuatie zegt ze: “Het was een mega–operatie die we ondanks de COVID-crisis, die velen van ons heeft uitgeput, naar behoren hebben uitgevoerd. Onze mensen hebben onvoorstelbaar veel energie in de uitvoering gestoken. Dat heeft me echt geraakt.”
En dan was er nog een complicatie. Een aantal medewerkers kampte thuis met de gevolgen van overstromingen. Hanrath: “Die hebben we naar huis gestuurd. Daar waren ze nog meer nodig dan hier. Kon niet anders. Ook dat hebben we met z’n allen op kunnen vangen.”