eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ook Frankeland start met smaakcentrum

Oncologie

De Frankelandgroep gaat in januari van start met een smaakcentrum om patiënten die lijden aan smaak- en geur-verlies te kunnen helpen. Het Nationaal Fonds tegen Kanker ondersteunt het project met een donatie van €60.500.

Het centrum richt zich op patiënten die lijden aan smaak en geurverlies ten gevolge van bijvoorbeeld een oncologische behandeling. Een en ander gaat gepaard met een grootschalig onderzoek, meldt Eric van Reenen,  hoofd-voedingsdiensten en Chef Gastro-engineering Kt van de Frankelandgroep.

Voedingsdossiers

Het project – wetenschappelijk ondersteund – is erop gericht om patiënten door middel van selectieve smaaksturing aan het eten te krijgen. Van iedere deelnemer wordt aan de hand van een smaaktest een smaakvoorkeurenprofiel opgesteld.

Men stelt tevens een Gastrologisch Platform voor Food Care op.  Dit krijgt een functie naast de medische en gezondheidsplatvormen die reeds bestaan. Alle zorgverstrekkers hebben toegang tot dit platform. Ze krijgen inzicht in de voedingsdossiers van de betreffende patiënten.

Drie Gastro-chefs

Patiënten worden geworven via huisartsen, ziekenhuizen, diëtisten en sociale media. Na een smaaktest ontvangt de patiënt binnen 24 uur gepersonaliseerde informatie met betrekking tot het bereiden van smaak gestuurde maaltijden.

De begeleiding hiervan ligt bij de drie Gastro-chefs van de Frankelandgroep: Harm Noomen, Karin Freese en Eric van Reenen. De begeleiding van de patiënt houdt overigens op na drie maanden. De resultaten worden verzameld ten behoeve van het onderzoek.  

Antwerpen

Het bericht over het nieuwe smaakcentrum van de Frankelandgroep volgt kort op ons bericht over een smaakcentrum in Antwerpen. Dat centrum richt zich vooral op Covid-19 patiënten in België.

Maar er zijn ook overeenkomsten tussen beide centra zegt Eric van Reenen. “Lobke van den Wijngaert van het smaakcentrum te Antwerpen en ik zijn beiden Chef Gastro-engineering. We hanteren dezelfde regelementen en werkwijze, dus accreditatie en voltooide opleiding.”

De onderzoeksresultaten van beide centra worden gebundeld.


AM Fish