eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ook medewerkers voeding krijgen €1000 corona-bonus

Extraatje

Ook medewerkers die zich in de zorg met voeding bezighouden, komen in aanmerking voor een eenmalige bonus van €1000 netto. Deze wordt later dit jaar belastingvrij uitgekeerd.

De corona-bonus wordt uitgekeerd omdat zorgprofessionals zich wekenlang dag en nacht onvermoeibaar hebben ingezet om anderen te helpen, zei minister Hugo de Jonge. “En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen  rekenen.”

Het totale budget voor de bonus is €800 miljoen. Het extraatje is bestemd voor maximaal 800.000 verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers  en ander personeel in alle sectoren van de zorg.

Grenzen

Maar waar liggen de grenzen precies? Die vraag leggen we voor aan VWS. Het ministerie laat weten dat “de bonusregeling gaat over alle professionals die in de zorg en ondersteuning werken en zich hebben ingezet voor patiënten en cliënten en direct of indirect de effecten van corona hebben ondervonden.”

De precieze ‘afbakeningscriteria’ moeten nog nader in de bonusregeling worden uitgewerkt. Het ministerie van VWS gaat hier deze zomer mee aan de slag, zo wordt gemeld.

Bonden willen meer

De vakbonden zijn evenwel niet onder de indruk. Zij pleiten voor betere arbeidsvoorwaarden en meer loon. Premier Rutte heeft die eis tijdens het Tweede Kamerdebat van 25 juni van de hand gewezen. Hij wees op loonsverhogingen die onlangs zijn doorgevoerd. “En die zijn fors.” Met een economische krimp van zes procent zijn nog meer verhogingen onverantwoord, aldus Rutte.

AM Fish