eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ouderen vertellen in zorgcentrum over WO II

De Schuylenburgh in Silvolde

Ouderen die de jeugd vertellen wat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Over de angst en de verschrikkingen. Het gebeurde in  woonzorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde.

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog gaan pas echt leven als ze verteld worden door mensen die het hebben meegemaakt. Daarom koppelde bibliotheek De Achterhoekse Poort leerlingen van het Almende College aan de bewoners van woonzorgcentrum De Schuylenburgh.  

De 90-jarige Riet Wouters vertelde aan de jeugd over de oorlog, meldt De Gelderlander. Ze was 7 toen deze begon. De scholieren luisterden aandachtig toen Wouters over het bombardement in Terborg, oktober 1944, vertelde.

De leerlingen bezochten woonzorgcentrum De Schuylenburgh om een tentoonstelling over de oorlog en de bevrijding te bezichtigen. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om in gesprek te gaan met  mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

“Mensen hebben er jaren niet over gepraat en weten nu niet zo goed hoe dat wel te doen”

Drie vrouwen waren bereid om de vragen te beantwoorden. Maar het was lastig om mensen te vinden die wilden deelnemen, meldt De Gelderlander. Activiteitenbegeleiderster Elma Wolshuemer zegt daarover: “Mensen hebben er jaren niet over gepraat en weten nu niet zo goed hoe dat wel te doen.”

Eén van de bewoners was bang een derde wereldoorlog mee te moeten maken, zei  hij verwijzend naar de oorlog in Oekraine. Dat is precies de reden voor Riet Wouters om wél te vertellen, zegt ze.  “Hebben we nou helemaal niets geleerd? Dat is echt verdrietig.”

Riet Wouters vertelde dat haar vader in de oorlog ineens met een Rotterdams gezin thuis kwam. Ze waren gevlucht na het bombardement op 10 mei en hadden geen onderdak meer. De familie bleef anderhalf jaar. ,,Dat was niet altijd makkelijk omdat wij ook al met acht waren, maar je moest het er maar mee doen.”

AM Fish