eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Patatprotest van ‘patiënt’  

Snackschotel

Een krijtbord dat een snackschotel aanprijst in een vestiging van Gelre ziekenhuizen (Apeldoorn en Zutphen) is bij een ‘patiënt’ verkeerd gevallen. Zij vindt het onverantwoord dat een ziekenhuis ongezonde voeding aanprijst en verkoopt.  

Onder de kop ‘Dweilen met de kraan open’ laat Ellen Luttikhuis op LinkedIn weten dat het geen pas geeft om snackschotels in een ziekenhuis te promoten. Ze begint haar bijdrage overigens met een compliment aan Gelre ziekenhuizen. “Ik vind jullie echt een prettig, zorgzaam en vriendelijk ziekenhuis.”

“Daarom des te meer een oproep aan jullie”. Om vervolgens haar ervaring te beschrijven: “Ik ging vanmorgen bloedprikken en wilde nog even een kop thee..” Ze wijst op de foto die ze maakte van het bewuste bord. Pontificaal geplaatst, zo meldt ze, voor iedere bezoeker die iets van eten of drinken wil halen.

“En dat gebeurt in een ziekenhuis”, verbaast ze zich. “Is het dan zo gek dat ik mij dan direct afvraag:  waarom?”

Om toe te voegen: “We hebben steeds eerder structureel zorg nodig, er worden uit vele onderzoeken steeds meer (welvaarts)ziekten gerelateerd aan ongezonde voeding, momenteel helaas ook al 13 verschillende vormen van kanker.. en dan dit bord.. groot.. waar je niet omheen kan..”

Zolang we ongezond leven en eten is het voor de ziekenhuizen dweilen met de kraan open, zo kan opgemaakt worden uit het betoog van Luttikhuis. “Gaan we die kraan een keer dicht doen?”

“Bijzonder dat dit ziekenhuis dan een ‘voorhoede’ ziekenhuis van Goede Zorg Proef je genoemd mag worden”

Het protest leverde tientallen reacties op waaronder enkele cynische zoals die van Scato van Opstal: “Het verdienmodel van een ziekenhuis is mensen beter maken, daar heb je zieke mensen voor nodig, die je prima ‘in house’ kan kweken voor nog meer omzet.”

Een andere reactie komt van Matthijs den Braber, manager eten en drinken bij Groene Hart Ziekenhuis. “Bijzonder dat dit ziekenhuis dan een ‘voorhoede’ ziekenhuis van Goede Zorg Proef je genoemd mag worden. Dat ‘keurmerk’ heeft qua waarde op deze manier weinig inhoud.”

Rob Warmerdam reageert ook. Hij ziet een lichtpuntje: “Er zit in ieder geval een salade bij.”

AM Fish