eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Pleidooi voor terugkeer eerste klas in het ziekenhuis  

Lorenzo Ledel

Kaviaar, kreeft en champagne in het ziekenhuis. Voor mensen die het kunnen betalen. De eerste klas zou weer moeten worden ingevoerd.

Dat idee oppert Lorenzo Ledel (64), uitgever van gastronomisch magazine Vision, in Uitblinkers 23. Gaat dat geld kosten? “Integendeel, ziekenhuizen kunnen daar goed aan verdienen.”

Hij beweegt zich in de wereld van de sterrenrestaurants. Het is de wereld van Vision, de glossy die Lorenzo Ledel uitgeeft. Voor lezers die het een en ander te besteden hebben. Een vermogende doelgroep.

“Er is heel veel geld onder 60-plussers in Nederland”

“Maar”, voegt hij meteen toe, “zelf ben ik niet rijk. Ik ben een kleine zelfstandige, heb geen pensioen opgebouwd, maar heb wel veel rijke vrienden. Neem van mij aan: er is heel veel geld onder 60-plussers in Nederland.”

Hij wil korte metten maken met de gedachte dat we allemaal gelijk zijn in Nederland. Want dat zijn we niet, zegt Ledel. “Het is een rare, achterhaalde socialistische gedachte dat we als gelijken behandeld moeten worden.”

En daarom zou de eerste klas weer ingevoerd moeten worden in de ziekenhuizen zodat rijke patiënten zich tegen een meerprijs in de watten kunnen laten leggen. De extraatjes zouden betrekking moeten hebben, aldus Ledel, op eten, drinken, service en een luxe kamer. “Ik pleit niet voor verschillen in zorg.”

Het interview met Ledel kun je lezen in Uitblinkers 23, ook digitaal in te zien.     

Lorenzo Ledel pleit in Uitblinkers 23 voor de terugkeer van de eerste klas in het ziekenhuis.
AM Fish