eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Prijsstijgingen leiden niet tot klachten”  

Maaltijden ouderenzorg

Voeding, energie en arbeid zijn het laatste half jaar fors duurder geworden, maar de prijsstijgingen hebben in de zorg niet geleid tot klachten over de kwaliteit van eten en drinken. Dat meldt ouderenbond ANBO desgevraagd aan de redactie van Uitblinkersindezorg.nl.

Eerder deze week verschenen er mededelingen in de pers over bezuinigen die woonzorgcentrum Die Buytenweye in Delft had doorgevoerd: kleinere porties, bouillon in plaats van gevulde soep en geen apart verpakte toetjes meer.

Het bericht werd later gebagatelliseerd omdat het zou gaan om maatregelen die de verspilling tegengaan. Van een teruggang in kwaliteit zou geen sprake zijn. “De waarheid is genuanceerder dan uit de brief, die in december werd verstuurd, kan worden opgemaakt”, zegt Renate Evers,  woordvoerder van ANBO. Deze brief was aanleiding tot de publicatie in het AD.

Dat neemt niet weg dat zorgorganisaties kampen met prijzen die 7,9 procent zijn gestegen, zo bleek uit eerder onderzoek van ActiZ en Intrakoop. Daar staan geen hogere inkomsten tegenover. Integendeel: er is sprake van een stevige inflatie.

“De warme maaltijd is wat ons betreft een van de laatste uitgaven waarop in de zorg bezuinigd mag worden”

Renate Evers van ouderenbond ANBO

De ouderenzorg ontving geen klachten over de kwaliteit van eten en drinken in de zorg, aldus Evers. “Maar dat wil niet zeggen dat die klachten er niet zijn. Mensen die afhankelijk zijn van zorg, vormen een kwetsbare groep, die niet snel klaagt. Het is voor ons ook een groep die moeilijk is te bereiken.”

ANBO staat op het standpunt dat iedere bewoner van een zorginstelling een volwaardige warme maaltijd moet krijgen. Daar valt met de ouderenbond niet over te discussiëren. “De warme maaltijd is voor de meeste bewoners het hoogtepunt van de dag. Als je daaraan tornt beïnvloed je de kwaliteit van leven. De warme maaltijd is wat ons betreft een van de laatste uitgaven waarop in de zorg bezuinigd mag worden.”

AM Fish