eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Rijnstate pakt verspilling bedrijfsrestaurant aan

Gelderland van Morgen

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem gaat voedselverspilling in het bedrijfsrestaurant aanpakken. Om zo het goede voorbeeld te geven aan de medewerkers.

Rijnstate laat weten te werken aan het gezonder maken van het voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Maar voedselverspilling bleef daarbij onderbelicht. Daarom gaat het ziekenhuis dat nu aanpakken.

De organisatie Gelderland van Morgen helpt daarbij, zo meldt Leonie Aarts, hoofd Eten en Drinken in Rijnstate. “Daarmee breidt Rijnstate haar aandacht voor goede en duurzame voeding verder uit.”

Minder CO2-uistoot

Het verminderen van voedselverspilling verlaagt de CO2-uitstoot. Aarts: ”Het is een bewuste keuze om de verspilling in het bedrijfsrestaurant aan te pakken en ons niet te richten op het bezoekersrestaurant en patiëntenvoeding. Dit is behapbaar en het geeft een goed voorbeeld aan onze medewerkers.”

Van de 5.000 medewerkers komen er dagelijks 500 in het personeelsrestaurant. Via de catering bij vergaderingen eten zijn dat er aanzienlijk meer, zo wordt gemeld.

Ondersteuning

Na een 0-meting krijgt Rijnstate van Gelderland van Morgen advies en ondersteuning om gedurende drie maanden aanpassingen in het assortiment of het menu door te voeren. Daarna volgt een tweede meting.

Gezonde voeding staat al jaren op de agenda van Rijnstate. Zo werkt Rijnstate via het project Goede Zorg Proef Je van Alliantie Voeding in de Zorg sinds 2021 aan een gezond en duurzaam voedingsaanbod voor al haar doelgroepen. Het ziekenhuis is daarnaast actief binnen de Green Deal Duurzame Zorg.  

Onlangs opgericht

Gelderland van Morgen is onlangs opgericht door tien organisaties. Zij hebben als doel om de voedselverspilling met 50 procent te verminderen. Daarnaast is het streven erop gericht om de consumptie van dierlijke eiwitten terug te dringen ten faveure van plantaardige eiwitten.

AM Fish