eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Robots en andere slimme oplossingen

Albeda Zorgcollege

Robots, technologie, slimme oplossingen. Docent Arjan van den Broek en drie studenten van het Albeda Zorgcollege in Rotterdam dragen oplossingen aan. Zie Uitblinkers 27.  

De verwachtingen zijn al jaren hooggespannen, maar het blijven verwachtingen. Robots en andere technologische toepassingen zijn dé oplossingen voor het personeelstekort in de zorg. Maar dat valt een beetje tegen. Het gaat niet zo hard en veel technologische beloftes redden het niet in de praktijk. Andere weer wel, maar in een traag tempo.

Toch gaat het de goede kant op. “De robottechnologie begint in de zorg in rap tempo volwassen te worden”, zegt Arjan van den Broek, docent en coördinator technologie aan het Albeda Zorgcollege. Maar hij waakt ervoor om hooggespannen verwachtingen uit te spreken, want die zijn in het verleden vaak op teleurstellingen en desinvesteringen uitgelopen.

“Inspelen op wat de praktijk vraagt. En niet zelf iets verzinnen omdat je denkt dat de zorg daar behoefte aan heeft”, is de boodschap waarmee Van den Broek zich richt tot producenten van technologie.

Zie de reportage Doorbraak Zorgrobot? Nog even geduld! vanaf pagina 41 in Uitblinkers 27.   

AM Fish