eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Shoja Hamidi en duo Mick en Henk winnen Uitblinkers Awards

Finale op Zorgtotaal

Shoja Hamidi en het zangduo Mick en Henk hebben de Uitblinkers Awards gewonnen. Ze deden dat tijdens een spannende finale op woensdag 15 juni in Jaarbeurs Utrecht op de Zorgtotaal.

De jury nomineerde zes inzendingen voor de Uitblinkers Awards 2022. Drie in de categorie muziek en drie voor de award Uitblinker van het Jaar 2022. De genomineerden in de categorie muziek traden alle drie op.

De jury besliste na dat optreden wie er aan het langste eind zou trekken. Dat bleken Mick en Henk te zijn, 70-gers die in 2018 ook al de finale van The Voice Senior behaalden. Toen wonnen ze niet, nu wel, zo maakte jurylid Ignar Rip bekend.

Pech dat de microfoon haperde

Mick en Henk treden op in zorginstellingen in Zwolle en omstreken. Met swingende muziek uit de jaren ’60 en ’70 weten ze hun publiek te boeien. Dat gebeurde ook tijdens het optreden in de finale in Theater 10 van de Jaarbeurs, maar er kwam al snel een klacht binnen wegens geluidsoverlast. Het duo reageerde adequaat op die klacht door de muziek meteen te dimmen.

Links de award Uitblinker van het Jaar 2022, rechts de Uitblinkers Music Award.

De tweede artiest die optrad, was Bianca Basjes van Let’s twist again, een dansactiviteit. Samen met ouderen danspassen uitproberen op de muziek van toen. Het lukte Bianca om het publiek in Theater 10 aan het swingen te krijgen op het nummer van Let’s Twist Again van Chubby Checker. Maar ze had pech dat haar microfoon enigszins haperde als gevolg van een lege batterij.

Ook in deze finale wisten Astrid en Anneke de gevoelige snaar te raken

Astrid en Anneke uit Sneek en Leeuwarden namen de derde act voor hun rekening. Zij verzorgen onder meer muziek in zorgcentra in Friesland. Zingen prachtig tweestemmig. Ook onder slechte goede omstandigheden, zoals buiten op een plein voor een zorgcentrum tijdens een lockdown. Ook in deze finale wisten ze bij het publiek de gevoelige snaar te raken.    

“Een ijzersterke winnaar”

In de categorie Uitblinker van het Jaar trok Shoja Hamidi, souschef woonzorgcentrum Vredenoord in Huis ter Heide, aan het langste eind. Maarten Bijlsma, voorzitter van de jury, omschreef hem als een ijzersterke winnaar die met passie en liefde zijn werk doet.

Het feit dat Shoja er alles aan doet om uit te zoeken wat de bewoners willen, werd door Bijlsma omschreven als een groot pluspunt. De souschef bereidt  graag klassieke recepten, afgestemd op de bewoners. “Hij is een voorbeeld is voor anderen.” 

“Belangrijk dat eten en drinken aandacht krijgt van zorgmedewerkers”

Mirjam Voetberg (Woonzorg Flevoland), wijkverpleegkundige Thuiszorgteam de Bolder, was een andere genomineerde. De jury was ook van haar onder de indruk, onder meer omdat ze aandacht besteedt aan gezonde voeding voor haar cliënten. Bijlsma: “Het is belangrijk dat eten en drinken ook aandacht krijgt van zorgmedewerkers. Bij Mirjam is dat het geval. Dat zien wij graag.”

Youssra Derouich, praktijkopleider gastvrijheid in het Diakonessenhuis, was een andere genomineerde. Zij wordt omschreven als een aanstormend talent binnen de sector gastvrijheid. Door omstandigheden kon ze de finale in de Jaarbeurs niet bijwonen.  

Bokaal en een geldprijs

De jury van de Uitblinkers Awards bestond uit voorzitter Maarten Bijlsma (Teammanager Spaar en Hout at Pro Senectute), Ignar Rip (eigenaar MuziekGeluk, trainer, producent van de Joy, een ‘muziekdoosje’ met geprogrammeerde voorkeuren afgestemd op de persoon) en Jaap de Graaf van Uitblinkers.  

De winnaars ontvingen een bokaal en een geldprijs van €250, ter beschikking gesteld door WijGastvrij.

Mick (l) en Henk laten zien dat je ook op latere leeftijd nog veel kunt, ondanks “een haperende rikketik” bij Henk en een COPD-4 bij Mick. Henk kwam vlak voor het optreden achter de schermen nog ten val, maar gaf geen krimp.
Bianca Basjes van Let’s twist again introduceert zichzelf. Even later swingde het Theater. Dat was ook de opzet.

Astrid (l) en Anneke treden normaalgesproken op in Friesland. Ze gingen als duo tijdens de coronaperiode van start. Het eerste optreden in de zorg deden ze zonder te oefenen. En dat ging gelijk goed. Daarna werd het nog beter.
Na de muzikale acts stelt Jaap de Graaf enkele vragen aan Mirjam Voetberg en Shoja Hamidi.
Mirjam Voetberg kreeg lof toegezwaaid. Ze bleef volledig zichzelf.
Shoja Hamidi heeft de microfoon overgenomen van de presentator. Kort en krachtig vertelt hij zijn verhaal.
Spanning stijgt. Jurylid Ignar Rip van MuziekGeluk laat weten onder de indruk van de drie finalisten van de Uitblinkers Music Award 2022.
Mick en Henk vallen in de prijzen. Ze winnen de Uitblinkers Music Award 2022: een award en een enveloppe met inhoud ter beschikking gesteld door WijGastvrij.
Juryvoorzitter Maarten Bijlsma meldt dat de kandidaten voor de Uitblinker van het Jaar 2022 over een duidelijke meerwaarde beschikken.
De strijd is gestreden, de award overhandigd. Shoja Hamidi is Uitblinker van het Jaar 2022. Even later bedankt hij eenieder die dit mogelijk heeft gemaakt.
Bloemen, award en een enveloppe met inhoud. Shoja Hamidi staat een moment stil bij zijn succes.
De finale zit erop. Tijd voor het champagnemoment. Ignar Rip treft voorbereidingen.
Na afloop van de finale is het tijd om te proosten op de stand van Uitblinkers en WijGastvrij.
Shoja geniet na met zijn vrouw.
Mirjam (rechts) tijdens de na-borrel met een collega.
Bij Mick en Henk is het glas normaalgesproken altijd halfvol. Maar het ‘glas’ van Henk is nu leeg. Nagenieten met de jury.
Ignar Rip heft met enkele finalisten het ‘glas’.
Anneke (l) en Astrid schrokken heel even van de uitslag, maar een moment later straalden ze weer. Geen award, wel een goed humeur.
Astrid (l) en Anneke verzorgen een toegift in het Kwadrant Gastvrijheid op de stand van Uitblinkers en WijGastvrij.
AM Fish