“Het sluiten van de keuken in 2015 was het beste besluit dat we voor onze cliënten hebben kunnen nemen.” Dat zegt René van Bruxvoort, consulent eten, drinken, gastvrijheid en logistiek bij Vincent van Gogh in Venray.
Vincent van Gogh is een instelling voor geestelijke gezondheid en verslavingszorg. Van Bruxvoort doet zijn uitspraak in de rubriek ‘Uitblinkers onder elkaar’ in Uitblinkers 12 dat op 5 november verscheen.
Zelf kan Van Bruxvoort terugzien op een verleden als instellingskok. Zijn uitspraak over het sluiten van de keuken is daarom opmerkelijk. Over het waarom: “De maaltijden waren prima van kwaliteit, maar de beleving was veel minder.”
Maaltijd op dienblad
De cliënt kreeg een maaltijd op een dienblad, at deze al dan niet met smaak op en dat was het, aldus de consulent. “Nu hebben de cliënten een rol bij het eten, al is het maar de tafel dekken.”
Elke afdeling kan overigens kiezen: zelf koken, met de hulp van cliënten, elke dag of op sommige dagen, of alles kant-en-klaar inkopen.
De complete reportage vind je vanaf pagina 30 in Uitblinkers 12.