eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Smaaksturing ook voor Covid-19 patiënten

Nieuw smaakcentrum

Smaaksturing voor kankerpatiënten werkt ook voor Covid-19 patiënten die lijden aan smaak- en geurverlies. Dat zegt chef gastro-engineering Lt Lobke Van den Wijngaert. Ze opent in Antwerpen een smaakcentrum.

Ze omschrijft het smaakcentrum als het eerste “Smaakcentrum consult & coaching (ScC) voor Covid-19 – en kankerpatiënten met geur- en smaakproblemen”. In de loop van volgend jaar zullen er nog eens vier van zulke centra in Nederland worden geopend.

Smaakproblemen

Het smaakcentrum begeleidt patiënten met smaakproblemen. Dat gebeurt op wetenschappelijke basis, aldus Van den Wijngaert. “Er zijn protocollen en richtlijnen. We baseren ons op feiten die bewezen zijn.”

Zorgprofessionals en wetenschappelijke disciplines werken samen zoals chefs gastro-engineering, diëtisten en een apotheker. Zij worden bijgestaan door een wetenschappelijk team van verpleegkundigen, bio-ingenieurs en medici.

Project

Lobke Van den Wijngaert was eerder betrokken bij het smaaksturingsproject rond kankerpatiënten. Ze werkte daarbij samen het Center for Gastrology, Karel de Grote hogeschool en de stichting Kom op tegen Kanker.

Het Smaakcentrum in Antwerpen zet nu een wetenschappelijk begeleid onderzoek op. Daarmee wil het smaaksturing bij Covid-19 patiënten testen.

Dit gebeurt in samenwerking met de volgende partijen: Center for Gastrology & Primary Food Care, universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), Universitair Ziekenhuis Graz (Oostenrijk) en apotheek Z-pharma.

 


AM Fish