Een specialist ouderengeneeskunde moest weken beveiligd worden. De echtgenoot van een van haar cliënten bedreigde haar.
De man zou haar “overhoop steken” en had daar “20 jaar zitten” voor over, meldt De Gelderlander. Deze dreigementen waren een reactie op het besluit van de arts en de overige familieleden van de vrouw om palliatieve zorg te gaan starten. Ze was ernstig en ongeneeslijk ziek. De man wilde dat zijn vrouw behandeld zou worden.
De arts ging een paar weken noodgedwongen met de auto naar haar werk, terwijl ze normaal de fiets nam. Een rechercheur volgde haar en begeleidde haar van de parkeerplaats naar de ingang van het verpleeghuis. De arts over deze veiligheidsmaatregel: “Het verpleeghuis betaalde dit, waar ik weg blij mee ben, maar dit gaat natuurlijk ten koste van zorggeld.”
De zaak speelde in midden-Nederland. De arts deed haar verhaal op voorwaarde dat ze anoniem zou blijven. Dit vanwege de aard van haar werk en de gevoeligheid van haar zaak. De patiënt is inmiddels overleden. De bedreiger kreeg een gebiedsverbod. Sindsdien kan de arts weer op de fiets naar haar werk.
Artsenfederatie KNMG heeft bekendgemaakt dat meer dan één op de drie artsen te maken heeft met bedreiging en intimidatie. De meeste bedreigingen zijn verbaal, 27 procent van de artsen heeft te maken met fysieke agressie, blijkt uit onderzoek van KNMG.
René Héman voorzitter van KNMG, noemt dit schokkend. Hij maakt zich zorgen over de toegenomen bedreigingen. De federatie praat met verschillende partijen om een en ander een halt toe te roepen. Ze overweegt een meldpunt op te richten zodat er makkelijker aangifte kan worden gedaan.