eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Tien miljoen mensen chronisch ziek. Durf het anders te doen!”

Barbara Kerstens van Voeding Leeft

In Nederland zijn tien miljoen mensen chronisch ziek, terwijl we nog steeds maar weinig aandacht aan preventie besteden. Laat de angst om te falen nu weg, durf het anders te doen! Deze oproep deed Barbara Kerstens, directeur van Voeding Leeft, op de Horecava.

Kerstens was een van de sprekers van het Care & Cure symposium op dinsdagochtend 9 januari. Ze liet weten dat een miljoen mensen in Nederland meer dan vijf pillen of meer per dag slikken. “Velen weten niet eens meer welke pil ze waar voor wat slikken.”

Dat kan in veel gevallen anders, aldus Kersten. “80 Procent van de ziekten is namelijk leefstijl gerelateerd.” Dat wil zeggen dat je deze ziekten kunt voorkomen en soms zelfs kunt genezen daar anders en gezonder te gaan eten en drinken en leven. “We moeten de oorzaken van deze ziekten aanpakken. Waarom gebeurt dat niet?”

Waarom verwijderen we die cola’s en die kroketten niet uit onze restaurants? vraagt ze zich af. Om zelf het antwoord te geven: “Het is de angst om te falen, om het anders te doen. We doen mee met de massa. Stop daarmee. We kunnen onze ogen toch niet blijven sluiten voor die tien miljoen chronisch zieken?”

Voeding Leeft heeft jaren geleden al wel de stoute schoenen aangetrokken door alles wat ongezond is te bestrijden. De mensen die dat hebben opgepakt, vinden er baat bij, aldus Kersten. “Zij hebben nu veel minder medicatie nodig.” En tot de zaal: “Waarom beginnen jullie daar gewoon vandaag niet mee? Dat kan. Gewoon doen.”

Ze wil niet zomaar de farmacie (producenten van medicijnen) of de overheid de schuld geven. “Zeg niet dat de farmacie of de overheid het niet snapt. Het zit namelijk anders. Het systeem werkt niet. Binnen het systeem zijn er zeker wel mensen die het snappen. Probeer met ze in contact te komen en zo iedere keer een stapje te zetten.”

Voeding Leeft heeft op die manier lifestyle en gezond eten toch wel op de kaart gekregen. Bij zorgverzekeraars bijvoorbeeld. Een lifestyle programma voor diabetici is per 1 januari jongstleden opgenomen in de basisverzekering. Het programma bestaat uit twee jaar (waarvan een half jaar intensief) begeleiding om gezond te gaan leven. De deelnemers krijgen dit vergoed.

Andere sprekers tijdens het symposium waren Lucien Engelen, Corné (hij leidde in het heetst van de strijd als militair Iraakse verpleegkundigen op), Tommy Schraven (ex-militair), Hanneke de Baar (zij lichtte een noviteit toe op het gebied van eieren), Daan Spekschoor en Jody Beintema (beiden van Albron dat de Horecava Innovation Award wist te winnen) en Rogier Croes (van het concept Tante Co).                
                    

AM Fish