eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Verpleeghuis van de toekomst in aantocht

Technologie

De naam klinkt veelbelovend: Verpleeghuis van de toekomst. Het zijn er eigenlijk twee. Ze krijgen een plaats in de provincie Utrecht. Twee zorgorganisaties maken er werk van.  

De zorgorganisaties Vecht en IJssel en ZorgSpectrum laten weten plannen te hebben die ertoe moeten leiden dat de zorg een aantal uitdagingen het hoofd kan bieden: stijgend aantal ouderen en schaarste aan zorgprofessionals. Vooral in de provincie Utrecht spelen deze uitdagingen een rol, aldus de organisaties. En dus moet er wat gebeuren.     

In het Verpleeghuis van de toekomst zal zorgtechnologie maximale ondersteuning bieden aan cliënten én zorgprofessionals, zo meldt de Utrechtse Internet Courant. Beide organisaties hebben één locatie aangewezen waar het gaat gebeuren. Hier is ruimte voor experimenten met nieuwe technieken.

Twee locaties

De innovaties zijn gericht op licht, geluid, sfeer bevorderende aanpassingen, beleving en beweging bij bewoners. Men maakt  gebruik van sensoren. Het gat om de volgende locaties: Lieven de Key in Zuilen van Vecht en IJssel en De Kuifmees in Nieuwegein van ZorgSpectrum.

In Lieven de Key verblijven 52 ouderen met dementie. Hier zet men bedsensoren in om de slaap te monitoren. Door de inzet van deze bedsensoren kan de juiste balans worden bepaald voor voeding en beweging overdag. Met een lichtsensor kun je meten of iemand voldoende daglicht krijgt.

In de Kuifmees wordt in oktober een innovatieafdeling geopend ten behoeve van 76 mensen met dementie. Bewoners krijgen daar onder andere een armband met een sensor, waardoor ze zelfstandig kunnen bewegen door het huis.

Op afstand meekijken

Beide organisaties laten weten dat technologie ondersteuning kan bieden in de zorg; het kan fysieke taken verlichten en sommige zorgtaken zelfs overnemen. Dankzij technologie kan een arts op afstand meekijken, contact met familie onderhouden of een cliënt op afstand monitoren tijdens de slaap.

Je zou denken dat dit meer tijd gaat vergen, maar dat is niet zo, volgens de initiatiefnemers. “Het levert tijd op. Die tijd komt ten goede aan de bewoners. Zorgmedewerkers krijgen meer tijd voor persoonsgerichte zorg, afgestemd op de wensen en mogelijkheden van die ene persoon.”

Medewerkers gevraagd

Vecht en IJssel en ZorgSpectrum laten weten op zoek te zijn naar zorgmedewerkers die “deel willen uitmaken van dit innovatieve Verpleeghuis van de toekomst” in de locaties Lieven de Key en De Kuifmees.  

AM Fish