eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Verpleeghuizen kunnen meer versoepelingen doorvoeren”

Hoogleraar Jan Hamers

Verpleeghuizen zijn zeer voorzichtig met het doorvoeren van versoepelingen ten aanzien van hun coronabeleid. Er is veel meer mogelijk dan nu wordt toegestaan, blijkt uit onderzoek.

Een groot deel van de bewoners van verpleeghuizen is gevaccineerd tegen corona. Toch worden er in verpleeghuizen nauwelijks versoepelingen doorgevoerd. Knuffelen is vaak verboden, veel restaurants blijven gesloten, bezoekregelingen blijven strikt.

Te strikt, concluderen onderzoekers van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen. Zij volgen 76 verpleeghuizen verspreid over het land. De onderzoekers stellen vast dat verpleeghuizen de teugels nauwelijks laten vieren. Het gevolg is dat veel ouderen blijven worstelen met eenzaamheid en isolement, aldus Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg.

Tachtig procent ingeënt

Begin april was bijna tachtig procent van de bewoners ingeënt. En in de meeste verpleeghuizen lag dat percentage hoger, meldt verslaggever Ellen van Galen in diverse ochtendkrachten. Jan Hamers merkt op dat de WHO op het standpunt staat dat een vaccinatiegraad van 60 à 70 procent nodig is om mensen te beschermen.

Het aantal besmettingen in verpleeghuizen, neemt drastisch af.

Die vaccinatiegraad is er in verpleeghuizen, voegt Hamers toe. “Het aantal besmettingen neemt drastisch af, dus die signalen moeten leiden tot versoepelingen.” Dat er een zekere angst bestaat, snapt hij, want verpleeghuizen kregen eerder kritiek te verduren vanwege het hoge aantal besmettingen.

Geen kleinkinderen

Het onderzoek wijst uit dat in vier op de tien verpleeghuizen nog geen kleinkinderen op bezoek komen. Bezoekers moeten nog een tijdstip afspreken in drie op de tien huizen. Knuffelen mag vrijwel nergens. Mondkapjes blijven op de meeste locaties verplicht. Hamer vindt dat deze regelingen “echt gedateerd” zijn.

Hij maakt zich zorgen over het welzijn van ouderen. Naasten en medewerkers vrezen voor blijvende schade, aldus Hamers. “Ze zien hoe de gezondheid van bewoners achteruit is gegaan, ouderen herkennen hun naasten niet altijd meer.”

Goed nieuws

Goed nieuws is er ook. Er zijn wel enkele versoepelingen doorgevoerd in de ouderenzorg. De  onderzoekers hebben vastgesteld dat ouderen bijna overal weer naar de kapper, de pedicure en de fysiotherapeut kunnen gaan. Ook mogen ze op alle locaties naar buiten en zijn er op de meeste locaties weer groepsactiviteiten.

AM Fish
Nescafe