Voeding die volledig is afgestemd op het individu kan ertoe leiden dat de gevolgen van aandoeningen en ziektes bij die persoon afzwakken of zelfs verdwijnen. Dat bleek uit de voorbeelden die Marianne Nijnuis (arts), bestuurslid van het Platform Patiënt en Voeding, ter sprake bracht tijdens het webinar Voeding en Duurzame Zorg van het RIVM.
Het verhaal van Nijnuis wees uit dat we voeding meer als medicijn en als leefstijl moeten gaan omarmen. Maar dan wel aangepast op het individu, want ieder mens reageert anders op de stoffen die in voeding aanwezig zijn, benadrukte ze. “Wat voor de een bouwstof is kan de ander niet goed verdragen.”
Dna
Ze toonde een filmpje waarin een en ander werd uitgelegd. Het zou mooi zijn als je aan de hand van je dna kunt vaststellen hoe stoffen in jouw lichaam worden omgezet. Je weet dan welke stoffen wel en welke stoffen niet goed voor je zijn. En op welk moment in je leven.
Maar de samenwerking tussen betrokken partijen om het zo ver te krijgen ontbreekt op dit moment nog. “Die partijen moeten in beweging komen.”
Natuurlijke sondevoeding
Dat er mogelijkheden liggen heeft Nijnuis uit eigen ervaring mogen vaststellen. Ze stelde zelf sondevoeding samen op basis van natuurlijke ingrediënten voor haar zoontje die kampt met een verminderde nierfunctie en obstipatie. “Binnen drie dagen had ik een ander kind. Dit was de beste beslissing die ik ooit heb genomen.”
Nijnuis droeg voorbeelden van mensen die dankzij aangepaste voeding verlost werden van hun kwaal. Een daarvan is Maria. Ze had drie keer per week migraine en vaak hoofdpijn. Ze stopte met suikers en smaakversterkers. Ze is nu volledig vrij van migraineaanvallen en hoofdpijn.
Vrij van ms
Wendy Reijnen is een ander voorbeeld. Ze heeft ms. Ze veranderde haar voedingspatroon en is inmiddels aanvalsvrij ofwel verlost van de symptomen van de ziekte, meldde Nijnuis. Reijnen schreef over haar ervaringen het boek Symptoomvrij, weerstand tegen chronische ziekten.
Nijnuis droeg meer voorbeelden aan van mensen die hun ziekte dankzij voeding onder controle kregen. Voeding die ze wel en voeding die niet meer namen. “De basis ligt bij het zelf bereiden van gewone, natuurlijke ingrediënten. Vermijd suikers, e-nummers en bewerkte voeding.”