eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Voeding moet grotere rol krijgen in de zorg”

Leerboek Voeding

Een nieuw leerboek moet ervoor zorgen dat voeding een grotere rol gaat spelen in de zorgverlening. Het Leerboek Voeding bevat 52 hoofdstukken en verschijnt op vrijdag 9 juni.

Het is bekend dat goede en passende voeding bijdraagt aan langer gezond blijven, een spoedig herstel en minder complicaties. Toch speelt voeding nog te vaak een te kleine rol in de zorgverlening. En dat komt voornamelijk door gebrek aan kennis, zeggen de samenstellers van het Leerboek Voeding.

Het boek is samengesteld door internist-endocrinoloog Maarten Soeters, maag-darm-leverarts Gerd Bouma en diëtist-onderzoekers Nicolette Wierdsma en Hinke Kruizenga van Amsterdam UMC. Ze willen de kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid vergroten.

75 artsen, wetenschappers en diëtisten van 27 verschillende kennisinstellingen hebben meegewerkt aan het boek, zo wordt gemeld. “Het laatste leerboek over voeding is ruim twintig jaar oud”, zegt Wierdsma. “Daar heb ik nog les uit gekregen. Dat zegt wel iets over de status van voeding binnen de geneeskundeopleiding.”

Voeding kan ingezet worden om klachten te verminderen

Tijdens hun studie van zes jaar krijgen geneeskundestudenten bijvoorbeeld amper hoorcollege over obesitas. Artsen missen dan ook de basiskennis om hun patiënten te adviseren, zo melden de schrijvers. “Terwijl ziektes als diabetes en obesitas, waarbij leefstijl een grote rol speelt, steeds meer voorkomen.”

Voeding kan ingezet worden om klachten te verminderen en als preventief middel. “Veel van de ziektes die wij hier behandelen zijn leefstijl gerelateerd. Met de stijgende ziektekosten is meer aandacht voor voeding en leefstijl pure noodzaak.”

Het gaat wel een klein beetje de goede kant op. Het besef dat gezonder eten, meer bewegen en voldoende ontspanning het immuunsysteem van mensen kunnen versterken is gegroeid. Dat bleek vooral tijdens de coronapandemie.

Het Leerboek Voeding telt 52 hoofdstukken. Alle aspecten van voeding – van smaak tot eetgedrag – komen aan bod. Wierdsma: “Een schat aan actuele en betrouwbare informatie waarmee praktiserende en aankomende artsen, diëtisten, verpleegkundigen en fysiotherapeuten hun kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid kunnen vergroten. Zodat ze hun patiënten ook écht kunnen informeren en voeding kunnen integreren in de behandeltrajecten.”

Het Leerboek Voeding (€69,95) verschijnt op 9 juni. Informatie vind je hier.

AM Fish