eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Wil de zorg eerder overstappen op gezonde voeding?”

Paul Blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft de zorg gevraagd meer spoed te betrachten bij het overstappen op gezondere voeding. Hij deed dit verzoek tijdens de bijeenkomst ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel regio Haaglanden’ van Diverzio.

Blokhuis liet in het Reinier de Graaf Gasthuis, waar de bijeenkomst maandag 2 december plaatsvond, weten dat is toegezegd dat de helft van de ziekenhuizen in Nederland vanaf 2025 gezondere  voeding aanbiedt aan patiënten, bezoekers en personeel. In 2030 is dat 100% van de ziekenhuizen. Dat staat in het Nationaal Preventieakkoord.

Kan sneller

Dat kan wel wat eerder en wat sneller, vindt de staatssecretaris. “Zouden jullie dat streven als branche niet willen bespoedigen? Vijf jaar naar voren halen bijvoorbeeld? En dan doel ik niet alleen op de ziekenhuizen, maar op de gehele zorg. Ik zou willen vragen: probeer dat te regelen.”

Drie keer frituren

Er is op het gebied van gezond eten en leven een wereld te winnen, zei Blokhuis. “Er zijn zelfs gezinnen die de frituurpan drie keer per dag inschakelen. Dat begint al bij het ontbijt.”

Ontwikkelprogramma

De bijeenkomst stond in het teken van het programma ‘Duurzaam Gezond aan Tafel regio Haaglanden’ van Diverzio en enkele partners waaronder Rabobank. In dit ontwikkelprogramma krijgen zorgorganisaties de kans om binnen een jaar hun maaltijden te verbeteren.

Deelnemers trekken lerend en werkend in regionale clubs met elkaar op.  Minder verspilling, lagere kosten en betere maaltijden zijn het resultaat, aldus Diverzio dat het programma in enkele andere regio’s  al eerder in de praktijk bracht. Zie www.duurzaamgezondaantafel.nl. 

AM Fish