eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Ze willen niet eten of drinken”

Verstandelijk beperkten

Verstandelijk beperkte mensen die kampen met corona, begrijpen vaak niet wat er aan de hand is. De maatregelen die worden getroffen, zorgen ervoor dat ze in zichzelf keren en niet meer eten, zo blijkt uit een reportage van EenVandaag.  

EenVandaag was op bezoek bij woonzorgcentrum Het Westerhonk in het Zuid-Hollandse Monster. Daar wonen 575 mensen van wie er 35 besmet zijn met corona. In quarantaine moeten is voor verstandelijk beperkte mensen moeilijk te begrijpen.

Het maakt de zorg voor deze cliënten dan ook extra zwaar, zeggen de verpleegkundigen Rogier Arensman en Agnes van der Haak. “Eigenlijk is het al te veel, maar we moeten door.” Het centrum bestaat uit woongroepen, met in elk huis een groep van acht verstandelijk beperkte mensen.

Sterfgeval

In één van de huizen overleed afgelopen weekend een cliënt aan het virus, zes van zijn huisgenoten zijn besmet. Het hele huis moet in quarantaine. De bewoners worden van de een op de andere dag geïsoleerd, maar ze begrijpen dat niet.

“Ze keren in zichzelf, willen niet eten of drinken. Je ziet ze wegzakken”, vertelt Agnes aan EenVandaag. “Als je dan eindelijk bij ze bent krijg je een glimlach, terwijl ze heel benauwd zijn. Dat maakt je kapot, je wil wat voor ze doen, maar dat kan niet”, klinkt het wanhopig.

Dubbele diensten

De normale zorg voor cliënten lijdt onder de coronazorg die de verpleegkundigen moeten leveren. “Eigenlijk draaien we dubbele diensten”, zegt Agnes. Daar komen de voorzorgsmaatregelen nog bij: omkleden in het washok, controleren of alles wel goed zit, continu checken: zit mijn masker wel goed, heb ik mijn handschoenen wel goed aan?

Zie het verhaal op de site van EenVandaag.

AM Fish