eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ziekenhuis Beirut volledig veganistisch

Wereldprimeur

Het Hayek Hospital in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft besloten alleen nog maar veganistische maaltijden te serveren aan zijn patiënten. Daarmee is dit ziekenhuis de eerste ter wereld, zo meldt  Veganfoodandliving.com.

Het ziekenhuis heeft de beslissing genomen uit oogpunt van gezondheid. Het eten van vlees, zuivel en eieren brengt te veel risico’s met zich mee, aldus de directie. “Plantaardige producten helpen patiënten bij het herstel.”

100% plantaardig

De gerechten die men aanbiedt zijn 100% plantaardig. Het zijn in veel gevallen veganistische versies van traditioneel Libanees voedsel zoals shish barak, labneh sandwiches, shoarmaschotels en hummus. Verder croissants, vegan burgers, vegan steaks, frietjes en vegan koekjes.

Plantaardig dieet is de snelste weg naar herstel, aldus het Hayek Hospital.

De directie is van mening dat rood en bewerkt vlees niet thuis hoort in een ziekenhuis of zorginstelling.

Een plantaardig dieet is de snelste en beste route op weg naar herstel en gezondheid, zo wordt gemeld.

Overgang

Aan de overstap naar veganistisch ging een overgangsperiode vooraf waarin patiënten konden kiezen tussen veganistische en dierlijke maaltijden. Patiënten werden voorgelicht over de gezondheidsvoordelen van plantaardig voedsel en  gewaarschuwd voor  dierlijke producten.

Het Hayek Hospital heeft in een verklaring gewezen op de  Wereldgezondheidsorganisatie die bewerkt vlees classificeert als groep 1A kankerverwekkend. Bewerkt vlees zit daarmee in dezelfde groep als tabak. “Vlees serveren in een ziekenhuis is zoiets als sigaretten aanbieden.”

Liever de oorzaak van ziekten aanpakken.

Oorzaak aanpakken

Voeding die heeft bijgedragen aan de ziektes van mensen, moet niet meer geserveerd worden, aldus het Hayek Hospital.

Om toe te voegen: “Het wordt tijd om de oorzaak van ziekten en pandemieën aan te pakken in plaats van alleen maar de symptomen te behandelen.”

AM Fish