eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ziekenhuis Den Helder gaat zelf maaltijden bereiden

Draai van 360 graden

De Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder gaat weer zelf de maaltijden bereiden. Dat meldt de website Served aan de hand van een interview met hoofd keuken Rob Kortekaas.  

Van kant-en-klaar inkopen naar zelf koken is een draai van 360 graden, zegt Kortekaas. “De keuken is verbouwd, het menu is uitgewerkt, het keukenpersoneel aangenomen. We zijn er klaar voor.”

De overgang nam jaren in beslag. Vijf jaar geleden startte men met zelf tussendoortjes maken. Een lijn met eiwitrijke producten voor ochtend-, middag- en avondhapjes uit eigen keuken volgde. “Langzaam maar zeker breid je met kleine stapjes uit.”

Vegetarische gehaktbal  

De nieuwe kaart legt de focus op vegetarische, gezonde voeding. De maaltijden komen zoveel mogelijk CO2-vrij en diervriendelijk tot stand. Maar het eten moet vooral verrassend en smakelijk zijn. “Patiënten moeten het gevoel krijgen dat ze thuis eten.”

Aan het keukenpersoneel dus de taak om de gerechten zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren, aldus Served. Zonder dat het er ‘anders’ of ‘onbekend’ uitziet. Bijvoorbeeld door een ouderwets lekkere stamppot met Rob’s vegetarische gehaktbal te serveren.

Gericht op herstel

Het menu is gericht op het herstel van de cliënt. Eiwitrijk, energierijk en duurzaam. Meer biologische voeding uit de streek staat op het verlanglijstje. Kortekaas: “Je merkt dat mensen sneller herstellen als ze zich goed en thuis voelen. Daarom maken we maaltijden en tussendoortjes die patiënten thuis ook maken, zoals soepjes, salades, zelfgebakken cakes, maar ook een smoothie of shake.”


AM Fish