eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ziekenhuizen laten patiënten bewegen

Enkelband

Meerdere ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om patiënten in beweging te brengen. De enkelband ofwel de activiteitenmeter is daar een van.   

Patiënten op de afdeling ouderengeneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede krijgen sinds kort een activiteitenmeter om de enkel. Deze meet het beweeggedrag. Doel is conditieverbetering en het voorkomen van onnodig functieverlies.

Nuttige informatie

De activiteitenmeters zijn afgestemd op de oudere patiënt en registreren ook langzame bewegingen, zo meldt het ziekenhuis. Patiënten merken nauwelijks iets van de band om hun enkel. “De meters geven patiënten nuttige informatie over hun beweeggedrag zodat ze dat zelf kunnen bijstellen.”

Beweegadvies

Iedere patiënt krijgt op deze manier individueel beweegadvies. De gegevens worden ook online doorgestuurd naar het elektronisch patiëntendossier. Verpleging, artsen en fysiotherapeuten gebruiken de ze voor het monitoren van de patiënten.

Afstandsbediening tv

Andere ziekenhuizen troffen ook maatregelen om patiënten in beweging te krijgen. Het nuttigen van maaltijden gebeurt op sommige plaatsen niet meer op of aan het bed maar zoveel mogelijk elders. En de koffie moet gehaald worden.

Op een andere plaats moeten patiënten moeite doen om de afstandsbediening van de tv in handen te krijgen. Ook dat bevordert het bewegen.   

AM Fish