Zorgorganisaties gaven in 2021 ruim 8 procent meer uit aan het inhuren van uitzendkrachten en zzp’ers dan het jaar daarvoor. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vorig jaar ging 7,7 procent van de totale kosten voor personeel naar ingehuurde medewerkers, zoals zzp’ers. In 2015 was dat 5,1 procent, meldt ANP.
Het CBS keek naar de uitgaven van ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorginstellingen, instellingen in de gehandicaptenzorg en instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. In 2021 gaven deze sectoren in totaal 48 miljard euro uit aan personeel.
Het aandeel kosten voor ingehuurd personeel steeg de afgelopen jaren het minst sterk in de ziekenhuizen. In de gehandicaptenzorg deed zich de grootste stijging voor. In 2021 bedroegen de kosten voor ingehuurd personeel in de gehandicaptenzorg 9,3 procent van de totale personeelskosten.
En dat kan nog wel eens erger worden. Vakbond FNV meldde in september dat zes op de tien jonge zorgmedewerkers overwegen om verder te gaan als zelfstandige of flexwerker. Volgens zorgbestuurder Elise Merlijn van FNV zet de inhuur van externe zorgverleners de financiële positie van zorginstellingen “enorm onder druk”.
Merlijn pleitte eerder al voor een extra loonsverhoging voor het personeel in vaste dienst. Ze denkt daarmee de inhuur van dure externe medewerkers tegen te gaan. “Uiteindelijk is dat goedkoper dan externe inhuur en beter voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg.”