eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Zorg wil groei zzp’ers indammen   

Te duur

Organisaties in de zorg proberen de groei van het aantal zzp’ers in te dammen. Dat meldt Zorgvisie. Sommige zorgaanbieders huren geen zzp’ers meer in.

Zorgvisie wijst op de gestegen personeelskosten en de hogere werkdruk bij personeel dat wel in loondienst blijft. Om daar iets aan te doen proberen organisaties steeds meer maatregelen te nemen om het groeiende aantal zzp’ers – duur betaald – een halt toe te roepen.

Sommige zorgaanbieders nemen een rigoureus besluit, zoals Libertas Leiden dat geen zzp’ers meer inhuurt, meldt Zorgvisie. “Andere, zoals Franciscus Gasthuis & Vlietland zouden dat graag willen in de toekomst.”

“Moet de zorg de deur voor zzp-ers dichttrekken?”

Het vakblad roept op tot een discussie. “Moet de zorg de deur voor zzp-ers dichttrekken?”, zo vraagt men zich af.   Gemeld wordt dat Buurtzorg van de acht grote vvt-organisaties de enige is die in 2021 minder geld heeft uitgegeven aan de inhuur van zzp’ers. De andere zeven hebben daar vorig jaar 24,5 procent (42,4 miljoen euro) meer aan uitgegeven.

Jos de Blok van Buurtzorg laat weten dat de verhouding zzp’ers en personeel in vaste dienst wat hem betreft verschuift naar 0-100. Dat betekent geen zzp-ers meer als het aan hem ligt.

AM Fish