eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Zorgmedewerkers belanden in ziekenhuis

Besmet

Zorgpersoneel moet beter worden beschermd. Veel medewerkers zijn besmet. Een aantal belandt zelfs in het ziekenhuis. Twee vakbonden reageren geschrokken.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 8.000 mensen, werkzaam in de zorg, zijn getroffen door corona. Dat is 28 % van het totaal, meldt dagblad de Gelderlander. De vakbonden FNV en Nu’91 eisen meer bescherming.

Onvoldoende bescherming

Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV, zegt: “Zorgpersoneel, vooral buiten de ziekenhuizen wordt onvoldoende beschermd tegen het virus. Terwijl veiligheid het belangrijkste is dat een werkgever zijn personeel moet bieden.”

Zorgmedewerkers belanden zelfs op de intensive care, meldt vakbond Nu’91.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat weten veel signalen van zorgmedewerkers en zorgbestuurders te krijgen over tekorten aan beschermingsmiddelen. Omdat niet iedereen wordt getest weten medewerkers en cliënten niet wanneer bescherming echt noodzakelijk is.

Medewerkers worden patiënten

Dit alles leidt ertoe dat ook zorgmedewerkers als patiënt in het ziekenhuis belanden, zelfs op de intensive care, aldus Michel van Erp van Nu’91. “Dit zijn mensen in de frontlinie. Zorg alsjeblieft dat ze zo snel mogelijk goed worden beschermd.”

Het RIVM kon overigens niet aangeven hoeveel medewerkers tijdens het werk zijn besmet. Dat kan ook buiten het werk om zijn gebeurd. Daarnaast meldt het instituut dat zorgmedewerkers vaker worden getest dan anderen en dat het daarom logisch is dat ze ruim vertegenwoordigd zijn in de cijfers.  Minder ic-opnames

Minder ic-opnames

Intussen staat vast dat het aantal ic-opnames terug loopt en dat het tekort aan beschermingsmiddelen het belangrijkste probleem ie geworden. Verder wordt het aantal tests onder zorgpersoneel opgevoerd, zo is gemeld.

AM Fish