eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Zorgmedewerkers lopen marathon”

Trage coronatest

Het duurt te lang voordat zorgmedewerkers weten of ze al dan niet besmet zijn met corona. Ze zitten vaak dagenlang thuis op een uitslag van een test te wachten.

Het gevolg van die lange wachttijd is dat ‘verdachte’ medewerkers dagenlang thuiszitten en niet kunnen worden ingezet. Collega’s vangen dat op. Maar dat kost kracht.

“Die medewerkers lopen een marathon, terwijl ze nog niet eens bekomen zijn van de eerste marathon”, aldus een woordvoerder van Actiz, waarbij bijna 400 zorgorganisaties zijn aangesloten. Hij doet zijn uitlating in de Gelderlander.

Actiz laat weten dat dit loodzwaar is voor de medewerkers. “We zijn zeer bezorgd over hoe dit verder moet.”

Vleugel afsluiten

Intussen worstelen managers van verzorgings- en verpleeghuizen met het oprukkende coronavirus. Ze willen voorkomen dat deze straks op slot moeten. De manier waarop verschilt. Het ene huis laat bezoek alleen buiten toe, terwijl het andere bezoek binnen ontvangt.

In geval van besmettingen kan er ook een vleugel worden afgesloten, terwijl de rest open blijft. Besmette bewoners kunnen in quarantaine worden geplaatst, zodat de rest van het huis geopend kan blijven, oppert Marieke van der Westerlaak van woonzorgcentrum Domus Magnus in Nijmegen.  

AM Fish