eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Zorgmedewerkers moeten “6 tot 9 procent” meer verdienen

Looneis ActiZ

Zorgmedewerkers zouden 6 tot 9 procent meer moeten gaan verdienen, vindt ActiZ. Zo kan de kloof met de publieke sector of het bedrijfsleven worden gedicht, aldus  de branchevereniging van zorgorganisaties.

De looneis die is neergelegd bij het kabinet, heeft betrekking op medewerkers in de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken wijst op een achterstand in salaris en de hoge inflatie. “Hoogste tijd dat het Rijk, de zorgverzekeraars en de  zorgkantoren de noodzakelijke loonruimte in de tarieven verwerken.”

Hoog ziekteverzuim

“De arbeidsmarkt is probleem 1, 2 én 3 in de zorg”, aldus Westerlaken. “De druk op zorgmedewerkers in de zorg thuis en in verpleeghuizen is nog altijd enorm. Het ziekteverzuim is ongekend hoog, elke dag is het een puzzel om cliënten passende zorg te bieden.”

Het gelijktrekken van de salarissen met vergelijkbare sectoren, in en buiten de zorg, kost structureel een miljard euro per jaar, berekende ActiZ. Waar dat bedrag vandaan zou moeten komen is niet duidelijk. Westerlaken: “Linksom of rechtsom, gaan we een cao afsluiten die recht doet aan de verdiensten van zorgmedewerkers. Maar de rekening ervan sturen we naar Den Haag.”

Toekomstbestendig

ActiZ vraagt minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport om naast extra loonruimte, ook werk te maken van de tien uitgangspunten, die dertien organisaties opstelden, om tot een toekomstbestendige ouderenzorg te komen.

AM Fish