eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Zorgteams brengen werkgeluk in beeld

Online Pre-festival

Twaalf zorgteams die zich bezig houden met eten, drinken en gastvrijheid hebben hun werkplezier in beeld gebracht middels foto’s, filmpjes en oneliners. De presentaties van vijf teams werden dinsdag 20 april getoond tijdens het tweede Online Pre-festival van de Gastvrijheid.

Het online festival, georganiseerd door WijGastvrij en Trainmark, stond in het teken van geluk en werkplezier. Breng dat in beeld, luidde de opdracht. En dat gebeurde. Twaalf teams uit de zorg gingen ermee aan de slag.

Het Festival van de Gastvrijheid staat gepland op 16 november.

Vijf teams bereikten de finale. Maarten Bijlsma, bestuurslid van WijGastvrij, verzorgde samen met Milo Berlijn en Kyra van Daatselaar de presentatie. Hij was onder de indruk. “Het is de derde keer dat ik deze beelden zie en ze bezorgen me nog steeds kippenvel”, zei hij tijdens de presentatie die iets meer dan een half uur duurde.

De vijf teams

Teams van de hiernavolgende instellingen en ziekenhuizen bereikten de finale: Wijkzorgcentrum Firenschat van Meander in Kerkrade, Horecateam Frankeland in Schiedam, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, Horeca Service Laethof van Meander in Kerkrade en OLVG Amsterdam.

De foto’s, filmpjes en teksten straalden gastvrijheid en werkplezier uit. Oneliners zoals ‘Volg je hart, dat klopt’, ‘Hier worden wij blij van’, ‘Trots dat ik hier mag werken en dat we met een klein team veel bereiken’, ‘Net als in een huwelijk heb je ook in een team slechte dagen. Dan praten we erover zodat het opgelost wordt’ en ‘Het met je hart bedienen, voeden en zorgen voor patiënten maakt me blij.’

Kijkers stemmen

Nadat de presentaties zijn getoond kregen de kijkers de kans om via een speciale link te stemmen. Welke inzending vinden ze het beste? Maarten Bijlsma maakte bekend dat De Gelderse Vallei derde is geworden, Horeca Service Laethof tweede en OLVG Amsterdam eerste. “Van harte. De prijzen komen naar jullie toe.”

De prijswinnaars krijgen vip-kaarten voor het Festival van de Gastvrijheid dat op 16 november in Baarn plaats zal vinden. De nummer 1 krijgt zes vip-kaarten, de nummer 2 vier en de nummer 3 ontvangt er drie.

Quiz over geluk

Onderdeel van het festival was een quiz samengesteld en gepresenteerd door Kyra van Daatselaar. De vragen hebben betrekking op het onderwerp van de sessie: geluk en werkplezier. Vragen zoals: wat is de belangrijkste reden om voor een werkgever te willen blijven werken? Niet het salaris of de prettige leidinggevende, maar de werksfeer, zo blijkt.  

Andere vraag: hoeveel procent van je geluk wordt bepaald door externe factoren? Slechts tien procent. 40 procent hangt van de keuzes die je maakt en hoe je in het leven staat. Uit een andere vraag komt naar voren dat gelukkige mensen meer antistoffen aanmaken: 50 procent meer zelfs. Van Daatselaar: “Hoe gelukkiger je bent hoe beter je immuunsysteem.” Deelnemer Herman was de winnaar van de quiz. Hij ontvangt een kookboek.

Twaalf teams brachten hun werkgeluk in beeld.

Volgende sessies WijGastvrij

Op dinsdag 15 juni van 19.00 tot 19.30 uur vindt het volgende Online Pre-festival van de Gastvrijheid plaats. Ook dit keer is er een Challenge. Medewerkers in de zorg worden opgeroepen om hun favoriete gerecht in te sturen: foto’s, filmpjes of recepten. Ook nu kun je prijzen winnen. Zie www.wijgastvrij.nl.

Op dinsdag 21 september staat het derde Online Pre-festival van de Gastvrijheid gepland. Met opnieuw een Challenge. Het onderwerp wordt nog vastgesteld.

Festival van de Gastvrijheid

Het grote Festival van de Gastvrijheid – live – vindt na twee keer uitgesteld te zijn vanwege corona, plaats op dinsdag 16 november in Theater de Speeldoos in Baarn. Sprekers zijn Richard de Hoop, Milo Berlijn en Annemarieke Driessen. Inschrijven kan op www.wijgastvrij.nl.

Een uitgebreid verslag van het online festival vind je in Uitblinker 18 dat op 8 juni aanstaande  verschijnt. Wie het festival alsnog in z’n geheel wil bekijken kan dat doen op de YouTube-pagina van WijGastvrij.  


AM Fish