
Tips


Nachtwacht ontroert ouderen
De wereldberoemde Nachtwacht in je zorginstelling? Ja, dat kan. Ga maar kijken bij Respect in Den Haag.
Food Therapy en duizenden vacatures
Uitblinkers 25 gaat deze week het land in. Een overzichtje van de belangrijkste onderwerpen.
Schrijf een stressdagboek
Goed weten waar je stress van krijgt. Notities maken. Een dagboek schrijven. Deze en andere tips helpen je om stress te verminderen.
Handreiking ‘Eten en drinken voor mensen met dementie’
Tips op het gebied van eten en drinken voor mensen met dementie. Zie de handreiking van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. 20 pagina's bomvol informatie.
Laat familie appeltaart maken
Hoge werkdruk in de ouderenzorg. Zou het daarom een goed idee zijn om de familie van bewoners aan het werk te zetten? Zie de tips van Wenda.
Duivelsdrek als smaakmaker
Duivelsdrek? Ja, dat kun je eten. Voor mensen met geur- en smaakproblemen kan dat een uitkomst zijn.
Kindertaal komt betuttelend over op ouderen
Kinderlijk taalgebruik. Goed voor kinderen. Niet goed voor ouderen. Ze kunnen zich daar behoorlijk aan storen.
Zoek ook medewerkers met andere achtergrond
Jongeren met een andere achtergrond dan de zorg kunnen in de zorg ook uitstekende diensten bewijzen. Richt je bij de werving van personeel ook op deze groep.
Plezier in eten ondanks smaakverlies
Geen smaak en geen reuk. Eten is dan niet leuk meer, zou je denken. Maar het kan anders. Verslag van een bijzondere kookworkshop.
“Praat met zorgmedewerkers in geldnood”
Medewerker met geldnood? Maak het bespreekbaar. Probeer hem of haar terzijde te staan, zegt Henriëtte Davelaar, directeur van PGGM&CO.
Antwoorden op eetvragen
Antwoorden op eetvragen gericht op duurzaam en gezond. Een campagne van het Voedingscentrum.
Pauzeren maakt productief
Zorgmedewerkers doen er goed aan om de tijd te nemen om op adem te komen. Geregeld pauzeren dus. Beter voor lichaam en geest.
Zó snijd je uien zonder tranen
Uien snijden zonder tranen? Heel veel tips werken niet. Die van ons wel, meldt Voedingindezorg.nl.
“Invoeren eiwitrijk is kwestie van uitproberen”
Eiwitrijk eten is extra belangrijk voor mensen die herstellen. Het invoeren daarvan is een kwestie van uitproberen, zegt Elly Baak van het LUMC.
Koken voor kleinschalig wonen: 20 tips
Koken voor kleinschalig wonen. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Met welke apparatuur? 20 tips.
Noem gezonde keus als laatste
Als je het maken van een gezonde keus wilt stimuleren doe je er goed aan om die gezonde keus als laatste te noemen. De bewoner zal daar dan eerder voor kiezen, aldus Wenda Linthorst in Uitblinkers 22.
Busje Buisman tijdens de koffie
Busje Buisman bij de koffie? Ja net als vroeger. Voor mensen met dementie kan dat een uitkomst zijn.
Vergaderen en tegelijk aan je conditie werken
Vergaderen terwijl je aan je conditie werkt. Dat kan. En nog 380 andere ideeën om fit te blijven tijdens je werk in de zorg.
‘Coach onbegrepen gedrag’ analyseert agressie
Coach onbegrepen gedrag. Wat is dat? Dat is een medewerker die de ouderenzorg menselijker kan maken. Deze coach zoekt uit wat de oorzaak zou kunnen zijn van apathisch of agressief gedrag.
Uitblinkers verkrijgbaar op Zorgtotaal
Benieuwd naar Uitblinkers 22 (64 pagina's)? Je kunt er een krijgen. Bezoek de vakbeurs Zorgtotaal van 14 t/m 16 juni. We zien jullie graag in het Kwadrant Gastvrijheid in hal 4. Tot dan!
Twee chefs verzorgen front-show-cooking
Font-show-cooking in woonzorgcentrum. Twee chefs scoren daarmee.
“Soms even zen doen”
Het werk van een gastvrijheidsmedewerker kan hectisch zijn. En dan moet je soms even de luwte opzoeken.
Ideeën gevraagd om zorgmedewerkers fit te krijgen
Een nieuw initiatief om ervoor te zorgen dat zorg- en welzijnsmedewerkers wat fitter worden. Maar ze moeten wel zelf de ideeën aandragen.
“Continu overleg met leveranciers is noodzakelijk”
Kennis van grondstoffen is een must voor elke kok in de zorg. En daar moet je moeite voor doen, zegt chef Eric van Reenen.
Wat gebeurt er na levering van de maaltijd?
Weten medewerkers die uitserveren, wat de voorkeuren en dieetadviezen zijn van de mensen die ze bedienen? Niet altijd. Erik Denneman waarschuwt.
Pioniers in de zorg aan de slag met plantaardig
Meer plantaardige eiwitten in de zorg. Daar wordt naar gestreefd, maar het gaat nog niet zo hard. Pioniers gaan nu aan de slag.
“Eten bepalend voor kwaliteit van leven”
Eten en drinken is belangrijk voor mensen in de zorg. Maar het is nog belangrijker dan veel mensen denken, laten bestuurder Monique Cremers en interim-adviseur Erik Denneman weten in een interview met Uitblinkers.
Kroketfans eten nu gezond
Iedere dag tussen de middag een kroket. Genieten! Maar niet gezond. Daarom is het Martini Ziekenhuis ermee gestopt. De kroketfans eten nu gezond.
Webinars over muziek en duurzame voeding
Op 16 en 17 februari zijn er webinars. Niet echt gezellig die online gebeurtenissen, maar wel makkelijk. De eerste gaat over muziek in de laatste levensfase, de tweede over voeding en duurzaamheid,
Ezelin zorgt voor glimlach in verzorgingshuis
Ezelin in het verzorgingshuis? Ja, niet om verzorgd te worden, maar om contact te leggen met ouderen die kampen met dementie. De liefde is wederzijds.
Medewerkers Vitalis vermaken bewoners met hun hobby
Je eigen hobby uitoefenen op het werk. Bij Vitalis vinden ze dat prima. De bewoners reageren enthousiast.
Schakel stapje voor stapje over op plantaardig
Dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige. Goed voor het milieu, maar lastig. Hoe ga je te werk?
Webinar over selectieve smaaksturing
Op 3 februari vindt het Webinar Selectieve Smaaksturing voor Patiënten met Kanker plaats. Deskundigen vertellen hun verhaal. Je kunt het gratis volgen.
Poedel Dirk helpt mensen met dementie
Poedels kunnen meer dan blaffen. Het leven van mensen met dementie verbeteren, bijvoorbeeld. Contacthond Dirk gaat dat doen bij Zorg in Oktober te Bladel.
Vergroot voorpret maaltijd
Meer voorpret creëren voor de maaltijd. Voor bewoners in de zorg is dat belangrijk omdat het eten voor hen een zeer belangrijk onderdeel is van de dag. Hoe ga je werk?
Zo maak je het menu groener
Vegetarische gerechten bieden uit het oogpunt van milieu en dierenwelzijn voordelen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze ook worden geaccepteerd?
Muzikanten vrolijken IC op
Live muziek op de IC. Kan toch niet? Soms kan dat wel. MuzIC regelt het.
Soepen voor mensen die niet meer beter worden
Voeding voor mensen die niet meer herstellen. Daar is niet veel aandacht aan besteed. Diëtist Yenthe van Oijen brengt daar verandering in.
Magere kwark aan kop met 14,1 gram eiwit
Eiwitten zijn belangrijk voor de spieren, zeker bij ouderen. De vernieuwde eiwitkaart verschaft informatie .
Plaats vegetarisch gerecht in keuzemenu A
Vegetarische gerechten worden niet overal door iedereen zomaar geaccepteerd. Ook niet in de zorg. Kleine aanpassingen in de presentatie kunnen de acceptatie ten goede komen.
VR-bril kan jongeren enthousiasmeren voor de zorg
Jongeren enthousiast maken voor de zorg. Hoe doe je dat? Verpleegkundige Robbie Sweers lanceert een idee. En wint daar een prijs mee.
Zorgmedewerkers maken te weinig gebruik van zorg
Zorgmedewerkers zouden vaker naar de fysiotherapeut moeten gaan of psychische hulp moeten inroepen of een beroep moeten doen op andere zorgverleners. Ze doen dit veel te weinig, meldt Stichting IZZ in een persbericht.
Liever kwartaalafspraken over prijzen
Tips voor de inkopers van vis in de zorg. Kies voor kwartaalafspraken en let op de batterlaag.
“Goed eten betekent minder onrust en gezondheidsklachten”
"Goed eten in een prettige ambiance betekent minder onrust en minder gezondheidsklachten, zeker bij mensen met dementie”, zegt Karin Annaert, bestuurder van het Rosa Spier Huis in Laren.
Thuischefs koken voor ouderen
Kok aan huis. Duur? In Japan hebben ze daar wat op gevonden.
80 medewerkers van ziekenhuis ziek
Ooit gehoord van Clostridium Perfringens? Dat is een bacterie waar je ziek van wordt na het eten van slecht gekoeld vlees. Het overkwam 80 medewerkers van een ziekenhuis in Alaska.
Sessie over de Toekomst van het Vak
Eindelijk weer een live sessie. WijGastvrij en Unilever Food Solutions houden op 14 september een sessie die in het teken staat van de Toekomst van eten, drinken en gastvrijheid in de zorg.
Het geheim van snert met pannenkoeken
Snert met pannenkoeken. Bijzondere combinatie, die niet zomaar tot stand is gekomen. Er zit een gedachte achter.

“Laat cliënt eigen koffie kiezen”
Smaken verschillen. En ze verschillen zelfs enorm als het om koffie gaat. Laat cliënten in de ouderenzorg daarom zelf bepalen welke koffie ze drinken.