eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Betrek schoonmakers bij taken  

Efficiënter werken

Meer efficiëntie in de zorg door schoonmakers in te schakelen bij logistieke en facilitaire processen, zoals eten en drinken. Die suggestie doet Zorgmakers.com.

Zorgmakers.com roept medewerkers in de zorg op om met plannen en suggesties te komen die het werk  efficiënter en leuker maken. Het platform is een verzamelplaats van ideeën die moeten leiden tot de oplossing van problemen.  

In dit geval is het probleem, aldus Zorgmakers.com, dat zorginstellingen vaak traditioneel georganiseerd zijn, waardoor schoonmakers als externe partij worden gezien. “Dit kan leiden tot een gebrek aan communicatie en beperkte samenwerking, wat de efficiëntie van de zorg belemmert.”

Door schoonmaakpersoneel te betrekken bij niet-patiëntgebonden taken en ze als integraal onderdeel van het zorgteam te beschouwen, kunnen we zorginstellingen efficiënter maken, zo wordt gemeld. “Dit kan door schoonmakers taken te laten uitvoeren zoals het organiseren van logistieke en facilitaire processen.”

Het is niet de eerste keer dat er gesproken worden  over het clusteren van taken. Eerder al was er een discussie gaande over de vraag of voedingsassistenten ook schoonmaakwerk voor hun rekening zouden moeten nemen.

Het ene kamp zegt; nee, niet doen, want voeding is een vak, een specialisme, dat kan niet samengaan met andere werkzaakheden. Het andere kamp is van mening dat voedingsassistenten er wel wat bij kunnen doen omdat dat de efficiëntie ten goede zou komen.

Bijkomend voordeel kan zijn dat er meer contact is met de patiënt omdat de voedingsassistent langer bij het bed aanwezig is. Dat komt het communicatie en het vertrouwen ten goede, zo melden de voorstanders.

Zie ook verhaal Specialiseren of generaliseren?  in Uitblinkers 15.  

Geplaatst in Tip
AM Fish